У Білому домі пояснили, коли почнуть використовувати програму ленд-лізу для України

Читать на русском
Поки що США зосередилися на програмах допомоги Україні, за які не потрібно буде повертати кошти. Ленд-ліз запрацює, коли використають пакет допомоги у 40 млрд доларів, після вересня.

Наразі США віддають пріоритет програмам допомоги Україні, за які не потрібно буде повертати кошти. Програму ленд-лізу почнуть використовувати пізніше.

Про це у Білому домі заявили «Голосу Америки».

«Наразі ми ставимо в пріоритет безпекову допомогу для України, за яку їм пізніше не потрібно буде повертати кошти», – йдеться у відповіді чиновника.

9 липня закінчився термін, коли президент США Джо Байден мав встановити процедуру ленд-лізу.

Закон США про ленд-ліз: що це та яке значення програма матиме для УкраїниЗакон про ленд-ліз для України усуне бюрократичні перешкоди на шляху постачання військової допомоги. Докладніше – у матеріалі Слово і діло.

Як пояснили у Білому домі, програма ленд-лізу передбачає повернення коштів за отриману техніку, тоді як інші програми, за якими США надають допомогу Україні, наприклад, USAI та програма президентських повноважень, не передбачають повернення коштів.

Останні постачання американського озброєння в Україну проходять за цими програмами. Поки що адміністрація Байдена використовує кошти, які виділив Конгрес США – йдеться про пакет у 40 млрд доларів. Кошти потрібно витратити до кінця фіскального року у США, тобто до кінця вересня.

Координатор Ради з нацбезпеки США та стратегічних комунікацій Джон Кірбі додав, що адміністрація все ще розглядає повноваження, що надаються програмою ленд-лізу.

Нагадаємо, 9 травня президент США Джо Байден підписав закон щодо надання програми ленд-лізу для України.

Крістіна Квін, у свою чергу, запевнила, що постачання зброї за цим механізмом не призведе до появи величезного боргу після війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: