Представники 50 країн вимагають від рф забратися із Запорізької АЕС – Енергоатом

Читать на русском
Представники країн-учасниць Генеральної конференції МАГАТЕ у спільній заяві закликали рф негайно залишити ЗАЕС.

Представники країн-учасниць Генеральної конференції МАГАТЕ у спільній заяві закликали рф негайно припинити будь-які втручання на українських атомних майданчиках.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатому у п'ятницю, 30 вересня.

Зеленський розповів, скільки російських окупантів перебувають на ЗАЕСЗгідно зі словами президента, по-перше, росіяни прагнуть, аби ЗАЕС не постачала електроенергію в українські регіони, а, по-друге, Європі.

«Ризики ядерних інцидентів залишатимуться високими, поки російська федерація присутня на майданчику Запорізької АЕС. Станція має й надалі залишатися приєднаною до української електромережі як невіддільна частина української енергетичної системи», - йдеться у заяві.

Крім того, учасники конференції зазначили, що будь-які сфальсифіковані референдуми, проведені в рамках міжнародно визнаних кордонів України, не матимуть юридичного чи політичного впливу на статус ЗАЕС чи територій навколо неї.

«Ми знову закликаємо російську федерацію негайно припинити всі дії проти ядерних об’єктів та на ядерних об’єктах в Україні для того, щоб українські компетентні органи змогли відновити повний контроль над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України задля забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації, а також для того, щоб МАГАТЕ безпечно й у повному обсязі здійснювало свою діяльність з перевірки гарантій в Україні» , – зазначили представники країн-учасниць.

Нагадаємо, МАГАТЕ запустило переговори щодо створення зони ядерної безпеки на ЗАЕС. Раніше місія МАГАТЕ особисто відвідала Запорізьку АЕС і тепер хоче розширити свою місію на станції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: