ВАКС визначив понад 40 млн грн застави ексголові «Укрнафти»

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовився взяти під варту колишнього очільника напівдержавної нафтовидобувної компанії і визначив йому велику заставу.

Вищий антикорупційний суд відпустив під понад 40 млн грн застави колишнього виконувача обов'язків голови правління напівдержавного ПАТ «Укрнафта» Олексія Куща. Його підозрюють у причетності до заволодіння понад 13,3 млрд грн компанії.

Таке рішення 27 вересня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ і прокурор САП просили заарештувати ексголову правління «Укрнафти» з альтернативою застави, проте ВАКС їм відмовив.

«У задоволенні клопотання відмовити. Застосувати до підозрюваного (Олексія Куща – ред) запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 16200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 40 192 200 грн», – ідеться в рішенні.

На підозрюваного вже поклали наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися з Дніпра без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; здати на зберігання закордонні паспорти; утримуватися від спілкування зі свідками та носити електронний браслет.

У НАБУ показали схеми заволодіння коштами «Укрнафти» групою «Приват»У Національному бюро продемонстрували дві схеми виведення коштів з напівдержавної нафтовидобувної компанії.

У самій ухвалі не вказується прізвище підозрюваного, однак, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться саме про Олексія Куща. Його захисники вже оскаржили це рішення до Апеляційної палати ВАКС. Засідання має відбутися 19 жовтня.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру вісьмом особам у заволодінні понад 13,3 млрд грн. Серед підозрюваних є колишні менеджери напівдержавної «Укрнафти». За даними слідства, упродовж березня-серпня 2015 року ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Галнафта», ТОВ «Торговий дім Прикарпаттянафтотрейд» і ТОВ «Котлас» були визнані переможцями на аукціонах з продажу нафти. ПАТ «Укрнафта» уклала з ними договори купівлі-продажу та здійснила постачання сировини на суму 10,7 млрд грн.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, постачання нафти здійснюється лише після повної оплати замовником, тобто «Укрнафта» не мала законних підстав поставляти продукцію без отримання коштів у повному обсязі. Попри це, сировину було поставлено, перероблено на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти реалізовано на АЗС по всій країні.

Крім того, у липні 2015 року «Укрнафта» уклала 52 договори купівлі нафтопродуктів з ТОВ «Котлас» із термінами постачання до кінця 2015 року, оплативши авансом їх вартість у сумі понад 2,57 млрд грн. Пізніше було укладено додаткові угоди, якими терміни поставки продовжили до кінця 2018 року. Однак, у підсумку «Укрнафта» нафтопродукти так і не отримала. Як встановили детективи, витрачені кошти були виведені за кордон на рахунки низки офшорних компаній. Частина договорів була визнана недійсними в межах господарського судочинства.

Таким чином, загальна сума майна та коштів, якими заволоділи, за двома епізодами становить понад 13,3 млрд грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: