НАБУ два роки намагається погодити підозри у справі «Укрнафти» – Ситник

Читать на русском
У Національному бюро повідомили, що у справі найбільшої нафтовидобувної компанії України підготували цілу низку підозр.

Національне антикорупційне бюро з 2019 року намагається погодити проєкти підозр у межах справи про можливі зловживання на напівдержавної компанії ПАТ «Укрнафта».

Про це в ефірі Ukrainian show в Clubhouse повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

«У 2019 році було написано багато підозр стосовно великої кількості осіб, але ми не можемо їх погодити. Подаються скарги на дії антикорупційних прокурорів... Ми намагаємося ці підозри погодити і рухатися далі», – підкреслив він.

Нещодавно Антимонопольний комітет України оштрафував «Укртатнафту», ВТФ «Авіас», інші компанії та 169 операторів автозаправних станцій (в тому числі ПАТ «Укрнафта») на 4,7 млрд грн. Їх оштрафували за змову на ринці пального. Оператори АЗС, у т. ч. «Укрнафта», закуповували у «Укртатнафти» світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне. Розслідування тривало з 2016 року.

В ньому також використали матеріали, отримані від детективів НАБУ. Ці документи намагалися вилучити з розслідування АМКУ через Окружний адмінсуд Києва, який задовольнив позов «Укрнафти». Проте нещодавно Верховний суд скасував рішення про вилучення матеріалів НАБУ.

Як відомо, у НАБУ встановили, що між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» було укладено 71 договір на постачання нафтопродуктів загальною вартістю 3,48 млрд грн із порушенням статуту товариства та закону «Про акціонерні товариства». У результаті проведеного «Укрнафтою» аукціону з продажу сирої нафти в 2015 році одним із переможців було визнане ТОВ «Котлас». З компанією був укладений договір на реалізацію нафти на загальну вартість понад 3 млрд грн, проте її постачання не було сплачено й відтерміновано на основі відповідного листа від службових осіб «Котласу». За версією слідства, в подальшому постачання нафти так і не сплатили, заволодівши нею й розпорядившись на власний розсуд.

Пізніше, у липні 2015 року, між «Укрнафтою» та «Котласом» були укладені нові договори, але вже на поставку приватною компанією «Укрнафті» нафтопродуктів на загальну суму 3,4 млрд грн. Попри відсутність сплати з боку «Котласу» за постачання в сирої нафти, «Укрнафта» перерахувала компанії 3,4 млрд грн авансу. Згідно зі статутом ПАТ «Укрнафта» рішення про укладення договорів купівлі-продажу на суму, що перевищує 50 млн грн, належить до компетенції наглядової ради товариства. Однак за попередньою змовою між чиновниками «Укрнафти» та «Котласу» договори постачання нафтопродуктів били розбиті на дрібніші – вартість кожного не перевищувала 50 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ звернулося до суду для визнання таких угод недійсними, оскільки вони були укладені в порушення законодавства. Апеляційний суд позов задовольнив частково і визнав недійсними 60 із 71 договору, укладеного між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» на загальну суму 2,94 млрд грн. Верховний суд залишив це рішення без змін. Втім фірма «Котлас» продовжує спроби переглянути ці рішення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: