Справа «Укрнафти»: підозрюваного відпустили під заставу

Читать на русском

Вищий антикорупційний суд відпустив під 4,96 млн грн застави Олександра Голуба. Його підозрюють у причетності до заволодіння понад 13,3 млрд грн ПАТ «Укрнафта».

Таке рішення 5 вересня ухвалив слідчиц суддя ВАКС Андрій Біцюк, повідомляє з зали суду журналіст «Слово і діло».

8 особам повідомили про підозру в справі «Укрнафти» – НАБУ2 вересня 2022 року НАБУ і САП повідомили про підозру у заволодінні майном та коштами ПАТ «Укрнафта» (50%+1 акція належать державній НАК «Нафтогаз України») на суму понад 13,3 млрд грн 8 особам.

«У задоволенні клопотання – відмовити. Застосувати до підозрюваного Олександра Голуба запобіжний захід у вигляді застави розміром у 2000 прожиткових мінімумів, що складає 4 962 000 грн», – оголосив суддя.

На нього поклали вже діючі обов‘язки, а саме: прибувати за першим викликом; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; не відлучатися з Кременчука Полтавської області без дозволу; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; здати закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, у НАБУ встановили, що між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» було укладено 71 договір на постачання нафтопродуктів загальною вартістю 3,48 млрд грн із порушенням статуту товариства та закону «Про акціонерні товариства». У результаті проведеного «Укрнафтою» аукціону з продажу сирої нафти в 2015 році одним із переможців було визнане ТОВ «Котлас». З компанією був укладений договір на реалізацію нафти на загальну вартість понад 3 млрд грн, проте її постачання не було сплачено й відтерміновано на основі відповідного листа від службових осіб «Котласу». За версією слідства, в подальшому постачання нафти так і не сплатили, заволодівши нею й розпорядившись на власний розсуд.

Пізніше, у липні 2015 року, між «Укрнафтою» та «Котласом» були укладені нові договори, але вже на поставку приватною компанією «Укрнафті» нафтопродуктів на загальну суму 3,4 млрд грн. Попри відсутність сплати з боку «Котласу» за постачання в сирої нафти, «Укрнафта» перерахувала компанії 3,4 млрд грн авансу. Згідно зі статутом ПАТ «Укрнафта» рішення про укладення договорів купівлі-продажу на суму, що перевищує 50 млн грн, належить до компетенції наглядової ради товариства. Однак за попередньою змовою між чиновниками «Укрнафти» та «Котласу» договори постачання нафтопродуктів били розбиті на дрібніші – вартість кожного не перевищувала 50 млн грн.

НАБУ звернулося до суду для визнання таких угод недійсними, оскільки вони були укладені в порушення законодавства.

Апеляційний суд позов задовольнив частково і визнав недійсними 60 із 71 договору, укладеного між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» на загальну суму 2,94 млрд грн. Верховний суд залишив це рішення без змін. Втім фірма «Котлас» продовжує спроби переглянути ці рішення.

У лютому 2020 року директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що детективи підготували проєкти підозр у справі «Укрнафти». Однак САП ці документи повернула до НАБУ. Пізніше антикорупційні органи правопорядку розповіли про перебіг розслідування справи «Укрнафти».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: