У НАБУ показали схеми заволодіння коштами «Укрнафти» групою «Приват»

Читать на русском

У Національному бюро продемонстрували дві схеми виведення коштів з напівдержавної нафтовидобувної компанії.
Укрнафта

У Національному антикорупційному бюро продемонстрували дві схеми заволодіння коштами напівдержавного ПАТ «Укрнафта» компаніями, пов'язаними з групою «Приват».

Відповідні схеми оприлюднені у соцмережах НАБУ.

«Нещодавно НАБУ і САП повідомили вісьмом особам про підозру у заволодінні майном та коштами ПАТ «Укрнафта» на суму понад 13,3 млрд грн. Цей злочин складається з двох епізодів: постачання сировини на суму 10,7 млрд грн та авансовий платіж «Укрнафти» в розмірі 2,57 млрд грн за неотриманий по факту бензин. Ми візуалізували схему злочинів для глибшого розуміння», – підкреслюють у бюро.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру вісьмом особам у заволодінні понад 13,3 млрд грн. Серед підозрюваних є колишні менеджери напівдержавної «Укрнафти». За даними слідства, упродовж березня-серпня 2015 року ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Галнафта», ТОВ «Торговий дім Прикарпаттянафтотрейд» і ТОВ «Котлас» були визнані переможцями на аукціонах з продажу нафти. ПАТ «Укрнафта» уклала з ними договори купівлі-продажу та здійснила постачання сировини на суму 10,7 млрд грн.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, постачання нафти здійснюється лише після повної оплати замовником, тобто «Укрнафта» не мала законних підстав поставляти продукцію без отримання коштів у повному обсязі. Попри це, сировину було поставлено, перероблено на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти реалізовано на АЗС по всій країні.

Крім того, у липні 2015 року «Укрнафта» уклала 52 договори купівлі нафтопродуктів з ТОВ «Котлас» із термінами постачання до кінця 2015 року, оплативши авансом їх вартість у сумі понад 2,57 млрд грн. Пізніше було укладено додаткові угоди, якими терміни поставки продовжили до кінця 2018 року. Однак, у підсумку «Укрнафта» нафтопродукти так і не отримала. Як встановили детективи, витрачені кошти були виведені за кордон на рахунки низки офшорних компаній. Частина договорів була визнана недійсними в межах господарського судочинства.

Таким чином, загальна сума майна та коштів, якими заволоділи, за двома епізодами становить понад 13,3 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: