Зеленський обговорив з Дудою «референдуми» та подякував за підтримку

Читать на русском

У четвер, 29 вересня, глава держави Володимир Зеленський поспілкувався телефоном зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою - обговорили псевдореферендуми на захоплених рф територіях.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зеленський також подякував Дуді за потужну підтримку України, висловлену під час виступу на відкритті 77-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, а також за чітку позицію Польщі щодо невизнання псевдореферендумів.

Зеленський розповів, як Україна забезпечить Польщу необхідною електрикоюВолодимир Зеленський доручив прискорити реконструкцію лінії електропередачі від Хмельницької атомної електростанції до польського Жешува. Також доручив Кабміну опрацювати можливість термінового постачання Польщі 100 тисяч тонн енергетичного вугілля.

Лідери двох країн заявили про необхідність потужної консолідованої реакції світу на незаконні дії рф, які руйнують основи міжнародного права. Також президенти обговорили конкретні кроки та заходи, над якими сторони працюватимуть у цьому контексті.

Зеленський та Дуда також обговорили питання військової та оборонної співпраці. При цьому український лідер відзначив неоціненний внесок Польщі у зміцнення оборонних можливостей України та важливість подальшої посиленої підтримки нашої країни.

Президенти України та Польщі обговорили й двосторонні відносини. Зеленський зазначив, що зменшилися черги на українсько-польському кордоні та наголосив на важливості подальших зусиль для збільшення пропускної спроможності відповідних пунктів.

Лідери наголосили на зацікавленості України у запровадженні спільного прикордонно-митного контролю у всіх пунктах пропуску та прискоренні роботи над двосторонньою угодою у цій сфері.

Нагадаємо, у Польщі вважають, що після аварії на «Північних потоках» слід очікувати на ескалацію в Україні.

Зазначимо, біженці у Польщі мають сплачувати податки з українських доходів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: