Експерти розповіли, чому росія все ж таки зважилася провести псевдореферендуми

Читать на русском
Псевдореферендум не є чимось несподіваним і це погана ідея буде дуже довго відгукуватися росії в майбутньому
Ілюстративне фотоcyprus-daily.news

Росія зважилася на проведення псевдореферендумів на окупованих територіях, тому що у неї мало часу. Їй потрібно закріпити за собою захоплені землі України в найкоротші терміни.

Так, Марія Золкіна, експерт Фонду «Демократичні ініціативи» в ефірі національного телемарафону пояснила, що росіяни поспішають зупинити контрнаступ України за допомогою псевдореферендуму.

Псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях: що відомо на цей моментЗ точки зору як українського законодавства, так і з точки зору міжнародних правових норм, псевдореферендуми є абсолютно незаконними

«Головним мотивом росіян зараз є спроба росіян зупинити плани контрнаступу України на окуповані території. І це нагальні заходи, рішення приймалося поспіхом, хоча розмови про референдум велися з моменту окупації Херсонської області. Тобто, короткострокове завдання - спробувати зафіксувати ці території, як нібито російські землі з тим, щоб в переговорах а) не говорили про відновлення впливу України на ці території та б) щоб ядерний шантаж росії був поширений на ці землі» - пояснила вона.

Водночас Ольга Айвазовська, голова правління мережі громадянського руху «Опора», коментуючи в ефірі марафону псевдореферендуми, сказала, що Україна повинна більше турбуватися за українських громадян, які перебувають на окупованій території.

Що до псевдореферендуму, то це не є чимось несподіваним і ця погана ідея буде дуже довго відгукуватися росії в майбутньому.

«Нічого нового. Насправді їм просто потрібен привід, щоб анексувати територію. Законної анексії бути не може в принципі, але прикриваючись рішеннями держдуми та інших органів влади, росіяни будуть підвищувати ставки не просто поточні, але і для майбутніх поколінь політиків, яким, щоб зробити крок назад, доведеться міняти Конституцію, пояснювати, чому це не територія рф і так далі» - зазначила вона.

Нагадаємо, на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей сьогодні, 23 вересня, почалися псевдореферендуми про приєднання до росії. Вони триватимуть до 27 вересня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: