НАБУ розслідує можливу розтрату коштів «Центренерго»

Читать на русском
Національне бюро проводить слідство за фактами можливого вчинення службовими особами державної компанії кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 ККУ.
Зміївська ТЕС

Національне антикорупційне бюро розслідує можливу розтрату коштів ПАТ «Центренерго» на низці тендерів.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 19 лютого, повідомляє «Слово і Діло».

Як встановили детективи, службові особи «Центренерго» протягом 2018-2019 років могли розтратити кошти держкомпанії шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах в інтересах приватних фірм. У березні 2018 року голова тендерного комітету Зміївської ТЕС Андрій Темнохуд нібито за вказівкою начальника відділу матеріально-технічного постачання ПАТ «Центренерго» Володимира Іваровського в порушення закону організував проведення відкритих торгів на закупівлю робіт з капітального будівництва по проекту.

Йдеться про проект з технічного переоснащення систем подачі, приготування та спалювання вугілля марки «А» та «П» з переведенням котлоагрегатів Зміївської ТЕС на використання вугілля марки «Г» і «ДГ». Сума тендеру складає 124,4 млн грн в інтересах заздалегідь визначеного переможця – ТОВ «Котлотурбопром». Щоправда ці торги пізніше скасували. Однак у квітні 2018 року Іваровський нібито надав вказівку Темнохуду заздалегідь організувати перед проведенням повторних торгів процесу підготовки кваліфікаційних документів тендерної пропозиції в інтересах ТОВ «Котлотурбопром». Переможцем торгів було визначено фірму «Котлотурбопром» з вартістю в майже 115 млн грн і з нею підписано договір.

Також детективи встановили, що Іваровський надав вказівку тому ж Темнохуду щодо організації проведення відкритих торгів з капітального ремонту тепловозу у сумі 5,8 млн грн в інтересах заздалегідь визначеного переможця – ТОВ «ТК Альтера Груп». Для участі в тендері компанія «ТК Альтера Груп» завантажила документи ПП «Екіпаж Плюс» як субпідрядника. Однак «ТК Альтера Груп» залучила до виконання робіт іншу компанію – «Промремлокомотив». Пізніше «Центренерго» перерахувало «ТК Альтера Груп» 3,94 млн грн, а та заплатила ТОВ «Промремлокомотив» за виконання робіт майже 880 000 грн. Ще 3 млн грн «ТК Альтера Груп» нібито використала для закупівлі нових запчастин, перерахувавши кошти фірмам з ознаками фіктивності.

Крім того, Іваровський нібито спільно із заступником директора Трипільської ТЕС з паливного, транспортного та матеріально-технічного забезпечення Денисом Ямпольським розтратили кошти шляхом постачання на адресу його відокремлених підрозділів трубної та іншої продукції за завищеними цінами на суму 12,5 млн грн. На думку слідства, ці особи забезпечили перемогу у торгах своїм підконтрольним підприємствам ТОВ «Актан-Дніпро» та ТОВ «Сігма Буд». Таким чином, службові особи ПАТ «Центренерго» переплатили на користь ТОВ «Актан-Дніпро» близько 6 млн грн.

НАБУ просило надати доступ до документів прокуратури Харківської області, оскільки там зберігаються первинні фінансово-господарські документи щодо здійснення закупівель та оплати послуг Зміївською ТЕС щодо цього проекту. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливі зловживання голови правління ПриватБанку. Також детективи ведуть слідство за фактами можливої розтрати коштів Первомайськвугілля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: