Міжнародні резерви України зросли: у НБУ розповіли, що на це вплинуло

Читать на русском
Міжнародні резерви України зросли на 13,6 відсотків. Це сталося завдяки надходженню значної міжнародної допомоги на тлі помірних боргових виплат країни та менших інтервенцій НБУ із продажу валюти.

Міжнародні резерви України станом на 1 вересня становили 25 млрд 436 млн доларів. У серпні вони збільшились на 13,6%, на це вплинуло надходження значного обсягу міжнародної допомоги на тлі помірних боргових виплат країни та менших інтервенцій НБУ із продажу валюти.

Про це повідомили у Національному банку України.

У Нацбанку розповіли, що на збільшення міжнародних резервів вплинули три чинники.

Перший фактор – отримання допомоги від іноземних партнерів та операції з управління державним боргом. Так, валютні надходження на рахунки українського уряду в серпні становили 4 млрд 788,4 млн доларів – це кошти від США, Євросоюзу, Канади, Італії, розміщення внутрішніх державних облігацій, а також інших кредиторів.

Як змінювалися обсяги золотовалютних резервів України упродовж останніх 11 роківЗолотовалютні резерви України в лютому 2021 року склали 28,54 млрд доларів. На один відсоток менше, ніж роком раніше.

При цьому загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу становив 171,9 млн доларів. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 221,1 млн.

Другим чинником стали операції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку. Обсяг чистого продажу валюти НБУ в серпні трохи вищий, ніж у липні, але суттєво нижчий за сальдо інтервенцій у квітні-червні. Продаж валюти центральним банком зменшився завдяки коригуванню офіційного курсу гривні до долара.

Третій фактор – переоцінка фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). Минулого місяця їхня вартість зменшилася на 16,4 млн доларів.

«Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4 місяців майбутнього імпорту, що достатньо для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду та Національного банку», – зазначили у НБУ,

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як змінювалися обсяги золотовалютних резервів України з 2010 року.

Крім того, наші аналітики вивчали, як змінювалася вартість золотовалютних резервів України та облікова ставка НБУ з 1992 по 2020 роки, і хто керував тоді урядом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: