Україна та ЄС уклали 5 угод, що наближають вступ до Євросоюзу: деталі

Читать на русском
Україна та Європейський Союз підписали п'ять важливих угод. Одна з них дозволить отримати від ЄС ще 500 млн. євро допомоги.
скрін з відео

Україна та Європейський Союз підписали п'ять важливих угод, які наближають нашу країну до вступу до Євросоюзу. Одна з них дозволить отримати від ЄС ще 500 млн. євро допомоги.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram у понеділок, 5 вересня.

Стефанішина розповіла, на скільки Україна виконала зобов'язання за Угодою про асоціацію з ЄСУкраїнська влада хоче до кінця року отримати від лідерів ЄС політичну ясність щодо наступних кроків на цьому шляху.

Перше, за його словами, йдеться про Угоду про участь України у програмі ЄС «Цифрова Європа» (2021-2027).

Це частина цифрового безвізу з ЄС. Програма «Цифрова Європа» має бюджет у 7,5 млрд євро для розвитку проектів за п'ятьма напрямками:

  • суперкомп'ютер
  • штучний інтелект
  • кібербезпека
  • цифрові навички
  • забезпечення широкого використання цифрових технологій в економіці та суспільстві.

Друга угода – про участь України у програмі ЄС для співробітництва у митній сфері.

З 1 жовтня почне працювати митний безвіз із ЄС. Шмигаль наголосив, що після підписання сьогоднішньої угоди Україна приєднається до програми співпраці у митній сфері з бюджетом близько 1 млрд євро. Це дозволить підвищити кваліфікацію наших митників, брати участь у розробці та використанні європейських електронних систем.

Третя угода передбачає надання Україні бюджетної підтримки на 500 млн. євро.

Кошти мають цільове призначення та підуть на забезпечення житлом переміщених осіб, а також на підтримку малих фермерів, щоб вони змогли продовжувати та розвивати свою справу.

Також Україна підписала четверту угоду – про участь України у програмі ЄС із співробітництва у податковій сфері Fiscalis.

Відтепер податкова служба зможе обмінюватися інформацією з колегами з ЄС. З'являється можливість використання сучасних європейських ІТ-систем у галузі оподаткування.

Крім того, сторони підписали п'яту угоду, завдяки якій Єврокомісія збільшує бюджет на гранти для України на 122 млн. євро. Це дозволить забезпечити фінансування пріоритетних для України.

«Усі п'ять угод - важливий елемент нашого дворічного плану інтеграції до Європейського Союзу, а також надзвичайний крок солідарності Європи з Україною у цій війні», - наголосив Шмигаль.

Нагадаємо, віце-прем'єр з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Україну вже не цікавить ПДЧ у НАТО, тепер потрібне лише членство.

Стефанішина також припустила, що переговори щодо вступу України до Євросоюзу можуть розпочатися у 2023 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: