«Тепер лише членство»: Стефанішина пояснила, чому Україну вже не цікавить ПДЧ в НАТО

Читать на русском
Україну влаштувало б ПДЧ до НАТО до російського вторгнення у лютому цього року. Зараз таке рішення Альянсу не матиме жодного значення.
Фото Слово і діло

Україну влаштувало б ПДЧ до НАТО до російського вторгнення у лютому цього року. Зараз таке рішення Альянсу не матиме жодного значення. Україна розраховує на членство.

Про це заявила віце-прем'єр із європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в інтерв'ю «Європейській правді», яке було опубліковано у понеділок, 29 серпня.

Україна в НАТО: як політики обіцяють наблизити країну до членства та що зробити не вдалосяВолодимир Зеленський обіцяв референдум щодо членства України у НАТО. Партія Євросолідарність у програмі обіцяла сприяти отриманню ПДЧ вже у 2023 році.

«Якби Україні запропонували ПДЧ до 24 лютого, ми були б максимально задоволені цим рішенням, щасливі і вважали б, що ми виконали вимогу нашої Конституції, і це єдино правильне рішення. Сьогодні пропозиція ПДЧ в рамках НАТО це буде рівнозначно рішенню Бухарестського саміту 2008 року», - сказала вона.

За її словами, аналіз відповідності українського сектору безпеки та оборони та інших структур стандартам НАТО показав, що Україна де-факто вже запровадила дуже багато практик Альянсу. Крім того, українські військові зараз набувають унікального досвіду бойових дій, якого немає у військових союзників НАТО.

«Тобто лише членство? – Тільки членство», – відповіла на запитання Стефанішина.

«Взаємодія з НАТО відбувається. Але у питаннях, що стосуються саме гарантій безпеки, лише членство може змінити ситуацію», - додала вона і висловила думку, що Україна рано чи пізно обов'язково стане членом НАТО.

Нагадаємо, майже рік тому в інтерв'ю «Слово і діло» Стефанішина заявила, що референдум про членство України в НАТО буде контраргументом для західних партнерів про те, що ні суспільство, ні політики не розділені щодо цієї мети.

Раніше ми аналізували, як Володимир Зеленський виконує свою обіцянку: «рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на всеукраїнському референдумі».

На інфографіці можна побачити, в яких країнах проводили референдум про членство в НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: