Омбудсмен розповів, скільки українських дітей депортувала росія

Читать на русском
Росія робить все, аби українські діти не поверталися на батьківщину. Для цього росіян спонукають всиновлювати депортованих дітей.
Ілюстративне фотоReuters

З початку повномасштабної війни росія депортувала з України щонайменше 7 тисяч дітей. Повернути вдалося поки лише 51 неповнолітнього українця.

Про це омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець повідомиляє в інтерв'ю виданню «Голос Америки».

Як зазначив омбудсмен, росія робить все, аби українські діти не поверталися на батьківщину. Для цього росіян спонукають всиновлювати депортованих дітей.

«Росія робить все, щоб наші діти не повертались до нас, навіть спростили своє законодавство щодо всиновлення», - зазначив Лубінець.

ООН розслідуватиме справи про депортацію українських дітей та їх всиновлення в рфООН буде розслідувати воєнні злочини окупантів, зокрема й депортацію дітей з України в росію та їх незаконне всиновлення.

Таким чином країна-агресор росія порушує міжнародне право. Омбудсмен назвав такі дії Москви геноцидом української нації.

Згідно зі словами Лубінця, Україна працює над поверненням дітей, проте поки процес просувається повільно.

«Наразі нам вдалося повернути 51 дитину. Це невелика кількість, порівнюючи з тисячами вивезених, але ми практично проводимо спецоперації з їхнього порятунку. Нам дуже допомагають волонтери», - заявив омбудсмен.

Нагадаємо, що в Україні в результаті масштабного вторгнення рф постраждало 1122 дитини, з них 382 загинули, а ще 740 отримали поранення. Минулої доби, 3 вересня, внаслідок ворожого обстрілу Зеленодольська Дніпропетровської області загинув 9-річний хлопчик.

Раніше ми повідомляли, що росія почала повертати депортованих маріупольців додому. Більшість із цих людей не має вцілілого житла в місті і змушена буде жити на вулиці або вламуватись у квартири інших маріупольців в евакуації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: