Віцепрем'єр Стефанішина пояснила, навіщо Україні референдум про членство в НАТО

Читать на русском
Референдум щодо членства України в НАТО потрібен як контраргумент для Заходу, заявила віцепрем'єр Ольга Стефанішина.
Слово і діло

Референдум щодо членства України в НАТО буде контраргументом для західних партнерів про те, що ані суспільство, ані політики не розділені щодо цієї мети.

Про це в інтерв'ю «Слово і діло» заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Провести такий референдум обіцяв у передвиборчій програмі президент Володимир Зеленський. «Якщо говорити саме про зріз волевиявлення народу – це дуже важливо, тому що в 2008 році одним з контраргументів, щоб Україна не отримала ПДЧ, було, що країна розділена: немає єдності в підтримці членства України в НАТО. Тому мова йде не тільки про народовладдя: результати референдуму будуть служити контраргументом для західних партнерів про те, що ні суспільство, ні політики не розділені щодо цієї мети», – сказала Стефанішина.

У яких країнах проводили референдум про членство в НАТОРеферендум про вступ в НАТО проводили п'ять країн – Іспанія, Угорщина, Македонія, Словаччина і Словенія.

Віцепрем'єр також зазначила, що Україна готова до отримання плану дій для членства, оскільки багато його елементів впроваджуються в країні. «У нас є річні національні програми, які за формою і за змістом відповідають плану дій щодо членства. У нас є статус партнера з розширеними можливостями НАТО. Україна вже бере участь у всіх видах міжнародних військових і невійськових навчань в рамках НАТО, разом з НАТО, ми і самі організовуємо такі навчання. 17 вересня в Одесі пройдуть спільні навчання України і НАТО, які ініціювала українська сторона, щодо захисту критичної інфраструктури. Процесу вдосконалення цієї готовності немає меж», – розповіла Стефанішина.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як Володимир Зеленський виконує обіцянку «рішення про вступ України в НАТО буде ухвалюватися на всеукраїнському референдумі».

На інфографіці можна подивитися, в яких країнах проводили референдум про членство в НАТО.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: