Зеленський підписав закон про мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги

Читать на русском
Різницю між встановленим тарифом та реальною вартістю постачальнику комунальних послуг компенсуватиме держава
Ілюстративне фотоДзеркало тижня

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №2479-IX, яким вводиться мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення на час бойових дій і на пів року після їх завершення.

Про це повідомив міністр регіонів Олексій Чернишов, 18 серпня повідомляється на сайті Міністерства розвитку громад і територій України.

Законом забороняється протягом воєнного стану та шести місяців після його завершення підвищувати комунальні тарифи газ, теплопостачання та гарячу воду. Різницю між встановленим тарифом і реальною вартістю постачальнику комунальних послуг компенсуватиме держава.

Перший «воєнний» прогноз НБУ: що буде з зарплатами, цінами та комунальними тарифамиІнфляційний звіт Нацбанку України за липень 2022 року містить перший воєнний прогноз. У фіскальному регуляторі зорієнтували, якими будуть рівні безробіття та інфляції, як зміняться доходи населення, ціни на харчі, пальне та комунальні тарифи.

«Опалювальний сезон буде без підвищення тарифів на тепло і гарячу воду для споживачів. Президент України підписав найважливіші закони, які забезпечать як цінову стабільність у сфері теплопостачання, так і фінансову спроможність підприємств теплокомуненерго» - зазначив міністр.

Закон також передбачає гарантії для суб'єктів господарювання у сфері теплового постачання, механізми компенсації різниці в тарифах, відстрочку погашення заборгованостей за договорами реструктуризації заборгованості підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) і водопровідно-каналізаційного господарства (ВКГ), які втратили свої виробничі потужності на окупованих територіях, або в результаті ударів російських окупантів.

Нагадаємо, 29 липня Верховна рада впровадила заборону на підвищення тарифів на газ і тепло для населення на час воєнного стану і ще пів року після його закінчення.

Також Верховна рада на період дії воєнного стану заборонила примусове стягнення заборгованості з фізичних осіб за житлово-комунальні послуги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: