Кабмін хоче повернути акцизи на пальне: експерт розповів, чи подорожчає бензин

Читать на русском
Експерт вважає, що повернення акцизу не вплине на вартість пального на АЗС – ціни стабілізуються.

Кабмін пропонує повернути акцизи на пальне – запровадити уніфіковану ставку 100 євро за 1000 л. У разі повернення акцизу ціни на нафтопродукти на АЗС залишаться на поточному рівні.

Так вважає директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Ціни на паливо в Україні: як йдуть справи з бензином, автогазом та дизпаливомДеякі ціни на деякі види палива зросли, але незначно, в той час, як інші види палива навіть подешевшали

Згідно з його розрахунками, у гривні акциз на всі марки пального становитиме 4 гривні за літр (з ПДВ) – це 8% від роздрібної ціни на бензин та дизпаливо та трохи більше 10% від ціни на автогаз.

«Подорожчання бензину та дизпального не буде! Світові ціни за останній час відчутно просіли, це створює потенціал для зниження цін в Україні на 3-4 грн/л. Акциз перекриє це зниження, внаслідок чого ціни стабілізуються біля поточних позначок: бензин А-95 – 50-52 грн/л, дизпальне – 51-53 грн/л», – вважає Куюн

Крім того, за його словами, стабілізується на поточних значеннях ціна на скраплений газ – 27-28 грн/л.

За словами експерта, повернення акцизів може принести до держбюджету додатково 3,39 млрд гривень на місяць.

Нагадаємо, раніше міністр інфраструктури Олександр Кубраков розповів, що проблема з постачанням нафтопродуктів в Україну залишається, але дефіцит пального на АЗС уже менший.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: