Ціни почали знижуватися: експерт розповів, скільки може коштувати пальне в Україні

Читать на русском
Ринок України досить наповнився газом та дизпаливом, що призвело до початку зниження цін. Що буде у довгостроковій перспективі – прогнозувати складно.

Український ринок достатньо наповнився дизельним паливом та зрідженим газом, а також майже вийшов на мінімально необхідний рівень забезпечення бензином. Це призвело до очікуваного початку зниження цін.

Про це директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн написав у колонці для РБК-Україна.

Експерт зазначив, що наповнення ринку призвело до очікуваного початку зниження цін. Так, скраплений газ за останній місяць подешевшав майже на 20%.

Дефіцит пального: з'явився бот, що моніторить наявність бензину на АЗСВ Україні з'явився телеграм-бот, що моніторить наявність пального на АЗС. Бот збирає інформацію як від АЗС, так і від автомобілістів.

«Якщо на початку червня на деяких заправках він коштував під 45 гривень, то вже зараз є випадки торгівлі по 35-36 гривень. Також бачимо передумови для зниження цін на дизпаливо. Трейдери завезли значні об’єми, треба знижувати ціни, щоб скоріше повернути гроші. Наразі є передумови для подешевшання дизеля на 4-5 гривень за літр», – написав Куюн.

При цьому робити довгострокові цінові прогнози, за його словами, за нинішніх умов складно.

Експерт також пише, що, хоча зараз у країні відчувається спад паливної кризи, попереду чекає сезонний пік споживання.

«Попереду жнива і високий сезон, під час якого споживання в Україні може зрости на третину», – повідомив Куюн.

Європа також входить у фазу високого сезонного споживання на тлі відчутного дефіциту вільних ресурсів, що спричиняє підвищення закупівельних цін. «І чим більшим буде дефіцит пального в Європі, тим дорожче та важче нам буде його купувати», – додав експерт.

Нагадаємо, у Нацбанку дали прогноз, як зміняться ціни на пальне в Україні.

Експерти вважають, що дефіцит пального, зокрема бензину, збережеться в Україні до кінця війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: