Експерти оцінили ймовірність рецесії в єврозоні

Читать на русском
Ризик рецесії в єврозоні досяг найвищого рівня з листопада 2020 року – ймовірність спаду економіки протягом двох кварталів поспіль зросла до 60 відсотків.
Getty Images

Ризик рецесії в єврозоні досяг найвищого рівня з листопада 2020 року, оскільки проблеми з постачанням енергії загрожує ще більше підвищити і так рекордну інфляцію.

Про це пише Bloomberg із посиланням на опитаних економістів.

Вторгнення в Україну відкинуло російську економіку назад на чотири роки – BloombergВторгнення путіна в Україну відкинуло російську економіку на чотири роки назад. За підсумками другого кварталу ВВП росії скоротиться на 4,7 відсотків у річному вираженні, вважають аналітики.

Імовірність скорочення обсягів виробництва протягом двох кварталів поспіль зросла до 60% із 45% у попередньому опитуванні та з 20% до вторгнення росії в Україну. Німеччина, яка є найбільшою економікою Євросоюзу і одна з найбільш схильних до скорочення поставок російського газу, ймовірно, почне стагнувати вже цього кварталу.

Збитки компаніям та домогосподарствам єврозони завдають підвищення вартості життя, а також енергетичні погрози з боку росії. Ситуація також посилюється сильною посухою, яка влітку призвела до падіння рівня води у річках Європи.

Наразі очікується, що інфляція становитиме в середньому майже 8% у 2022 році, що приблизно в чотири рази перевищує цільовий показник Європейського центрального банку. Наступного року експерти очікують на інфляцію на рівні 4%, а до 2024 року розраховують, що вона сповільниться до 2%.

Нагадаємо, за прогнозом Міжнародного валютного фонду, зростання світової економіки сповільниться до 3,2% у 2022 році порівняно з квітневим прогнозом у 3,6%.

Експерти вважають, що світова економіка лише цього року втратить трильйон доларів через вторгнення росії в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: