МЕА прогнозує падіння видобутку нафти у росії на 20%

Читать на русском
Експерти прогнозують, що до початку наступного року видобуток нафти в росії впаде на 20 відсотків через європейські санкції.
Financial Times

Видобуток нафти в росії впаде приблизно на 20% до початку наступного року після набуття чинності заборони Європейського союзу на імпорт.

Такий прогноз надає Міжнародне енергетичне агентство, повідомляє Bloomberg.

Експерти прогнозують, що поступове щомісячне зниження почнеться вже цього серпня, коли росія скоротить обсяги переробки, і прискориться після набуття чинності ембарго. МЕА очікує, що до початку 2023 року зниження складе близько 2 млн барелів на день.

Коли західні санкції повноцінно вдарять по економіці росії – оцінка експертівКритичний ефект санкцій на економіку росії проявиться не раніше кінця 2023 року, проте вже зараз обмеження здійснили серйозні зміни в економіці всередині країни.

Євросоюз збирається призупинити більшу частину закупівель російської нафти з 5 грудня, а з 5 лютого набуває чинності заборона ЄС на постачання російських нафтопродуктів.

За оцінками МЕА, близько 1 млн барелів на день російської продукції нафтопереробки та 1,3 млн барелів на день сирої нафти мають знайти собі нових покупців через заплановані обмеження ЄС.

За останні три місяці видобуток нафти в рф зріс, досягнувши в липні майже 10,8 млн барелів на день на тлі зростання внутрішньої переробки та активного експорту, оскільки країна перенаправляє потоки сирої нафти до Азії.

Так, у червні Китай вперше обігнав ЄС і став найбільшим ринком збуту російської морської нафти: країна імпортувала 2,1 млн барелів на день порівняно з 1,8 млн барелів на день в ЄС.

Нагадаємо, в рамках шостого пакету санкцій Євросоюз запровадив заборону на купівлю, імпорт або передачу сирої нафти та деяких нафтопродуктів із росії.

Проте Захід відклав запровадження повноцінної заборони страхування морських перевезень російської нафти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: