Росія за сто днів війни заробила 93 млрд євро на експорті нафти, газу та вугілля – дослідження

Читать на русском
Дохід росії від експорту викопного палива за перші сто днів війни становив 93 млрд євро. Країни ЄС імпортували на суму близько 57 мільярдів.

За перші сто днів війни в Україні росія заробила 93 млрд євро від експорту викопного палива – нафти, газу та вугілля. Європейський союз імпортував 61% цього обсягу на суму близько 57 мільярдів.

Про це повідомляє фінський Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Дохід включає приблизно 46 млрд євро за сиру нафту, 24 млрд – за трубопровідний газ, 13 млрд – за нафтопродукти, 5,1 млрд – за ЗПГ та 4,8 млрд – за вугілля.

Найбільшими імпортерами були Китай (12,6 млрд євро), Німеччина (12,1 млрд євро), Італія (7,8 млрд євро), Нідерланди (7,8 млрд євро), Туреччина (6,7 млрд євро), Польща ( 4,4 млрд євро), Франція (4,3 млрд євро) та Індія (3,4 млрд євро).

У CREA зазначили, що обсяги імпорту викопного палива у травні дещо знизилися – приблизно на 15% порівняно з періодом до вторгнення в Україну, оскільки багато країн та фірм стали уникати постачання з росії.

Нагадаємо, за словами радника Держдепартаменту США, на сьогодні росія заробляє на експорті енергоресурсів більше, ніж до початку повномасштабної війни проти України.

У рамках шостого пакету санкцій Євросоюз запровадив заборону на купівлю, імпорт або передачу сирої нафти та деяких нафтопродуктів із росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: