Вибухи у Криму можуть призвести до ескалації війни з росією – Newsweek

Читать на русском
Якщо за вибухами в Криму стоїть Україна, експерти вважають, що це може спричинити ескалацію війни. Наприклад, росія може влаштувати обстріли великих міст або атаки на українські електромережі.

Якщо за серією вибухів у районі російської авіабази в окупованому Криму стоїть Україна, це може спричинити ескалацію війни.

Про це пише видання Newsweek із посиланням на експертів.

У той час, як росія не стала звинувачувати Україну в атаці, видання The New York Times з посиланням на високопоставленого українського чиновника повідомило, що за вибухами стоїть Україна.

США прокоментували вибухи на російській авіабазі в окупованому КримуБілий дім, коментуючи вибухи в Криму, заявив, що підтримує зусилля України із захисту суверенітету і територіальної цілісності.

На думку професора та директора кафедри історії Католицького університету Америки Майкла Кіммеджа, якщо це правда, то безумовно може статися ескалація війни. За його словами, є дві причини, чому цей інцидент є важливим для росії.

По-перше, останніми тижнями сталася серія вибухів на російських складах боєприпасів, і це справжня проблема, яка дорого обходиться росії. По-друге, за словами Кіммеджа, є ознаки, що вибухи в Криму створили для росії «проблеми з громадськістю». Росія пояснює інцидент одночасно двома версіями: офіційно кажуть, що це вибух боєприпасів, а пропагандисти звинувачують українців.

«Змішані сигнали говорять про те, що вони не знають, як з цим розібратися. Думаю, це велика проблема для росіян, особливо якщо у населення буде враження, що справи йдуть не дуже добре», – вважає експерт.

Видання нагадує, що раніше Дмитро Медведєв обіцяв «судний день» за напад України на Крим. Кіммейдж вважає, що якщо у війні відбудеться загострення, воно буде не на лінії фронту. Він припускає, що росія може влаштувати обстріл великих міст, наприклад, Львова та Києва, влаштувати атаки на українські електромережі та кібератаки.

Інші експерти, опитані виданням, вважають, що якщо Україна стоїть за вибухами на аеродромі, це може ознаменувати зрушення у війні.

Нагадаємо, 9 серпня в селі Новофедорівка в окупованому Криму пролунали кілька вибухів поряд з авіабазою російських військових.

У міноборони рф заявили, що причиною вибуху на території аеродрому стала «детонація кількох авіаційних боєприпасів». Інцидент також прокоментували в Міністерстві оборони України.

Аналітики ISW вважають, що рф не стала звинувачувати Україну в атаці, оскільки це стало б свідченням неефективності російських систем ППО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: