Запуск накопичувальної пенсійної системи може розпочатися з 2024 року – умова

Читать на русском
Глава Мінсоцполітики вважає, що накопичувальну пенсійну систему у пілотному варіанті можна буде запускати з 2024 року. Але це за умови, що війна в Україні закінчиться в 2023-му.

Накопичувальну пенсійну систему можна починати запускати з 2024 року, за умови, якщо війна в Україні закінчиться наступного року.

Про це міністр соціальної політики Оксана Жолнович заявила в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Накопичувальна пенсійна система потрібна. Але я теж не буду в дуже райдужному світлі все змальовувати, бо не весь обсяг необхідних завдань залежить від Міністерства соціальної політики. Подати законопроєкт із відсотком відрахування – це найпростіше, що може бути. І той закон, який зараз подано зі зменшеннями ПДФО, я вважаю, є грамотним варіантом початку. Друге дуже важливе завдання – це зберегти гроші, щоб вони мали можливість бути виплаченими, коли людина досягне пенсійного віку, примножити їх, принаймні на рівень інфляції», – сказала Жолнович.

До якого віку доживають та скільки грошей отримують пенсіонери в різних країнах світуВ Україні середній розмір пенсії становить тільки 117 євро, а у Франції – майже 1,4 тисячі.

Старт запуску реформи, наголосила вона, залежить від того, як надовго затягнеться війна в Україні.

«Якщо дасть Бог і наступного року її закінчимо, то ми уже з 2024 року можемо розпочинати запускати накопичувальну систему. Так, як наразі ця система прописана, вона не створює для людини великого накопичення, але дає змогу потрохи запускати всі процеси заробляння коштів. Це буде на кшталт пілотного проєкту, який не сильно ризикований, який не спричинить для людини втрату більших коштів, і де першим оператором буде Державний накопичувальний банк, і ми зможемо більше прогарантувати їх збереження», – розповіла міністр.

За її словами, пілотний проєкт може тривати на два роки.

Зазначимо, забезпечити перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи – одна з «вічних» обіцянок українських політиків. Зокрема, вона була у передвиборчій програмі Володимира Зеленського.

Докладніше про реформу пенсійної системи в Україні можна прочитати у матеріалі «Слово і діло».

На інфографіці – які пенсійні системи працюють у країнах світу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: