Які пенсійні системи працюють у країнах світу

Читать на русском

Реформа пенсійної системи України назріла вже давно. Зараз діє солідарна система, але через старіння нації вона скоро стане неефективною. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, якщо нинішня тенденція збережеться – кількість працездатного населення буде зменшуватися, а пенсіонерів буде більше – вже через 15 років держава не зможе платити пенсії в нинішньому обсязі. «Кожен з нас повинен подбати про свою пенсію з молодого віку. Ми будемо створювати накопичувальну пенсійну систему вже з наступного року», – підкреслив прем'єр. «Слово і діло» вирішило подивитися на досвід інших країн.

Є три види пенсійної системи: солідарна (громадяни, які працюють, утримують пенсіонерів за рахунок пенсійних внесків), накопичувальна (існують пенсійні фонди, накопичені кошти є власністю пенсіонера) і змішана.

У більшості країн діє змішана система, в якій домінує або солідарна, або накопичувальна. Виключно солідарна система працює на Кубі: пенсії платять громадянам відповідного віку, у яких є 25 років робочого стажу. Виключно накопичувальна система в Пакистані: громадяни, які працюють, сплачують внески на свій пенсійний рахунок.

Солідарна система домінує в Швеції, Польщі, Фінляндії, Ірані, Туреччині, Росії, Єгипті і Китаї. Наприклад, в Швеції 16% зарплати працівника відраховують до пенсійних зобов'язань, 2,5% – йдуть на приватний пенсійний рахунок. У Польщі є обов'язкові пенсійні внески (19,5% фонду оплати праці відраховують в пенсійний фонд), а також існують приватні пенсійні фонди. У Єгипті, Туреччині та Ірані пенсію починають платити з настанням пенсійного віку, але при наявності необхідного трудового стажу. У Китаї державні пенсії платять тільки колишнім державним службовцям, інші роблять внески із зарплати в пенсійний фонд.

Накопичувальна пенсійна система домінує у Великій Британії, Італії, Австрії, Німеччині, Франції, США, Нідерландах, Грузії, Чилі, Аргентині, Перу, Колумбії, Індії та Казахстані. У Британії базова пенсія виплачується по досягненню пенсійного віку, але від державної пенсії можна відмовитися і не платити внески. У більшості працівники відраховують внески в пенсійні страхові фонди.

У Німеччині, Нідерландах, Франції, Австрії та Італії є обов'язкове пенсійне страхування. Крім того, існують корпоративні пенсії – підприємства платять своїм колишнім працівникам.

У США 15,3% доходів працівника йде на обов'язкові пенсійні внески, є добровільні приватні і державні пенсійні фонди. У Чилі державні пенсії платять громадянам, якщо їх приватні пенсійні фонди збанкрутували. Працівники в країні роблять обов'язкові відрахування із зарплати в приватні пенсійні фонди на особистий рахунок. Аналогічна схема в Аргентині, Перу і Колумбії.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало обіцянки представників нової та попередньої влади щодо пенсій.

Раніше політолог Олександр Радчук писав про те, як уряд збирається запускати накопичувальну пенсійну систему.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: