Мер Маріуполя спрогнозував терміни звільнення міста

Читать на русском
Мер Вадим Бойченко вважає, що ЗСУ у грудні-січні деблокують та звільнять Маріуполь від окупантів.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко прогнозує, що Збройні сили України у грудні-січні деблокують та звільнять місто від російських окупантів.

Таку думку Бойченко висловив в інтерв'ю «Буквам».

Мер розповів про п'ять складових відновлення Маріуполя. Перша складова – евакуація населення: за його словами, понад 200 тисяч мешканців зараз перебувають на підконтрольній Україні території. «Також ми активно розвиваємо концепцію «Я – Маріуполь», створюємо центри допомоги. Головне завдання – щоб люди не втратили віру в себе і в Україну. Тут голова ОВА дав таке доручення, і ми вже відкрили 10 центрів таких. Готуємо ще 3 на найближче майбутнє, і ще 4 розглядаємо в перспективі. Це соціальний напрямок. Також готуємо культурний, спортивний», – розповів він.

Глава Міноборони вважає реальним закінчення війни до кінця рокуОлексій Резніков вважає реальним закінчення війни до кінця 2022 року, якщо партнери України продовжуватимуть допомагати.

Третя складова, за словами Бойченка, – працевлаштування: «Ми хочемо створити платформу, де всі вакансії, які є в державі, будуть заливатись у цю систему та будуть доступні».

Четверта складова – житло. «Це законопроєкт №7198, який спрямований на отримання житла людьми «які постраждали внаслідок воєнних дій – ред.) Ми хочемо до цього закону додати певні правки: щодо маріупольців, які залишилися без всього. Щоб якась квота була зафіксована в цьому законі. Ще ми хочемо трохи змінити фінансову складову, з точки зору вартості житла», – повідомив Бойченко.

І остання складова, за його словами, – повернення додому. Мер повідомив, що влада хоче сформувати архітектурний каталог, спрямований на відновлення Маріуполя. «Найближчим часом, за пів року, не чекаючи деокупації, ми підрахуємо шкоду, яку завдала РФ, також ми дивимося, що треба для відновлення. Потім, коли наші хлопці, а це буде в грудні-січні, деблокують і звільнять Маріуполь, ми вирушаємо в місто безпосередньо і з експертами дамо оцінку руйнуванням та будемо покроково відновлювати. Запланували ми так, що за 10 років ми відбудуємо пів міста, вартість цього складатиме орієнтовно 14 мільярдів євро», – розповів Бойченко.

Нагадаємо, тим часом, гуманітарна ситуація в Маріуполі погіршується. Смертність від природних причин зросла вчетверо порівняно з довоєнним періодом.

Водночас, за оцінками влади, від 50 до 100 людям щодня вдається виїжджати з міста.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: