ВАКС призначив до розгляду справу брата Каськіва про заволодіння 259 млн грн

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив підготовче засідання за обвинуваченням низки осіб у заволодінні коштами не реалізації двох державних проєктів.

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду по суті кримінальне провадження про заволодіння 259,2 млн грн Державного агентства з інвестицій та управління національними проєктами, де серед обвинувачених є двоюрідний брат ексголови Держінвестпроєкту Владислава Каськіва.

Таке рішення 25 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити судовий розгляд кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22013000000000287 від 25.11.2013 року щодо Сергія Шута, Юрія Лутака, Олександра Матковського, Вадима Бея, Андрія Леміша, Андрія Стельмаха обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, у відкритому судовому засідання в приміщенні ВАКС», – оголосила головуюча суддя Інна Білоус.

Як відомо, 20 травня 2019 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала справу Держінвестпроекту до Солом'янського суду. Пізніше справа опинилася у ВАКС. У цій справі обвинуваченими є наступні особи: водій ексголови Держінвестпроекту Владислава Каськіва Сергій Лідов, Андрій Стельмах (керівник фірм з ознаками фіктивності), Андрій Леміш (ексголови інвестиційного комітету Держінвесткомпанії), Сергій Моісеєнко (ще один водій Каськіва), Вадим Бей (екс-працівник Держінвестпроекту), ексзаступник Каськіва Сергій Шут, Руслан Усов (водій Шута), двоюрідний брат Каськіва Олександр Матковський та ексдиректор Держінвесткомпанії Юрій Лутак.

Щодо трьох обвинувачених, а саме Усова, Моісеєнка і Лідова, розгляд справи зупинили у зв'язку з їх призовом для проходження військової служби у лавах Збройних сил України.

За версією слідства, впродовж 2012-2014 років «Державна інвестиційна компанія», що перебувала у сфері управління Держінвестпроекту, надала 259,2 млн грн позик двом приватним компаніям ТОВ «ТД «Борисфен» і ТОВ «Боржава резорт» нібито для реалізації національних проектів «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022». Ці компанії, як згодом встановить слідство, мали ознаки фіктивності та були підконтрольні керівництву Держінвестпроекту.

Отримані кошти ці структури перераховували іншим компаніям-нерезидентам. У кінці ланцюга кошти опинилися на рахунках закордонних компаній на Кіпрі, бенефіціарним власником яких виявився рідний брат Каськіва Олександр (щодо нього слідство зупинене та проходить в окремому провадженні). Згодом, ці кіпрські компанії придбали частки у статутних капіталах українських приватних компаніях, які впродовж 2013-2015 рр. скупили в громадян України понад 700 земельних ділянок у Закарпатській та Волинській областях загальною площею близько 1000 га. У липні 2020 року на зазначені земельні ділянки за клопотанням НАБУ та САП ВАКС наклав арешт. У травні 2021 року Каськіву вручили нову підозру заочно, оскільки він ховається за кордоном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: