Печерський суд зобов'язав перевірити законність розшуку брата Каськіва

Читать на русском
Столичний районний суд зобов'язав генерального прокурора розглянути клопотання адвоката рідного брата колишнього голови Держінвестпроєкту.
Олександр Каськів

Печерський районний суд міста Києва зобов'язав провести перевірку щодо законності дій НАБУ та САП за фактом оголошення рідного брата колишнього голови Держінвестпроєкту, депутата Закарпатської обласної ради Владислава Каськіва Олександра у міжнародний розшук.

Таке рішення 25 січня ухвалив слідчий суддя Печерського суду В'ячеслав Підпалий, розповіли «Слово і діло» співрозмовники в антикорупційних органах правопорядку.

За їхніми словами, суддя розглянув скаргу адвоката брата Каськіва і зобов'язав генерального прокурора розглянути його клопотання про проведення перевірки законності оголошення його клієнта в міжнародний розшук. Разом із тим, суддя фактично зобов'язав генпрокурора зробити певну дію: за результатами розгляду цього клопотання зобов'язати Департамент міжнародно-правового співробітництва та повернення активів Офісу генпрокурора провести цю перевірку.

Як повідомили у САП, наразі вказане рішення оскаржене до апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Засідання мало відбутися 5 лютого, але з Печерського суду не надійшли матеріали. Наступна дата 16 лютого.

Нещодавно ВАКС заочно взяв під варту брата Каськіва, а апеляційна палата залишила це рішення без змін.

Нагадаємо, у НАБУ і САП повідомили, що 22 червня 2018 року Каськіву заочно повідомили про підозру, оскільки той покинув територію України 27 жовтня 2015 року через пункт пропуску «Чоп» і не повертався. В день складання підозри детектив приїхав за місцем останньої реєстрації родича ексголови Держінвестпроєкту, проте його там не було. Під час слідчої дії був присутній адвокат, який відмовився одержувати підозру його клієнту. Тому повідомлення про підозру було вручене представнику житлово-експлуатаційної організації.

На думку слідства, підозрюваний не збирається повертатися в Україну і йому нібито відомо про підозру, а тому його оголосили в розшук, у тому числі міжнародний. Також детектив і прокурор попросили суд заочно заарештувати брата Каськіва для того, щоб Інтерпол міг оголосили його в розшук.

Водночас, адвокат підозрюваного раніше заперечував проти заочного арешту Каськіва. На його думку, вказане клопотання є незаконним та необґрунтованим, оскільки відсутня обґрунтована підозра у вчиненні інкримінованих Каськіву злочинів. Адвокат додав, що у справі неодноразово змінювалась кримінально-правова кваліфікація дій його клієнта. До того ж, на його думку, детективами не надано доказів на підтвердження оголошення Каськіва в міжнародний розшук. Разом із цим, на думку захисника, сторона обвинувачення подає однотипні клопотання з метою отримання протилежних по суті рішень слідчих суддів, що нібито порушує принцип правової визначеності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: