Рейтингове агентство Fitch прогнозує прискорення інфляції в Україні

Читать на русском
Зростання споживчих цін в Україні цього року може прискориться до 30 відсотків. Наступного року інфляція залишиться високою через девальвацію гривні.
Економічна правда

Зростання споживчих цін в Україні цього року може прискориться до 30%. Наступного року інфляція залишиться високою через девальвацію гривні.

Про це повідомляє агентство Fitch.

Зокрема, аналітики стверджують, що інфляція прискорилася через слабкий вплив грошово-кредитної політики.

«Прогнозується, що інфляція залишиться високою у 2023 році, в середньому на рівні 20%, почасти через знецінення гривні», – йдеться в повідомленні.

Долар по 36,6: чому НБУ підняв офіційний курс та якими можуть бути наслідкиНацбанк підняв офіційний курс долара на 25%. До чого це може призвести, читайте у матеріалі «Слово і діло».

У Fitch додають, що впливатиме надалі на інфляцію також збої в ланцюжках поставок грошового фінансування, дефіцит бюджету і високі світові ціни на сировинні товари.

Нагадаємо, 21 липня Національний банк України скоригував офіційний курс гривні до долара на 25% та встановив його на рівні 36,5686 грн/дол.

Рішення Нацбанку підвищити офіційний курс на 25% до 36,57 гривні за долар матиме лише обмежений вплив на інфляцію. Повідомляється про близько 2-3 відсоткових пунктів до річних темпів зростання цін. Із них 0,6-0,8 відсоткових пунктів із них становитимуть прямі та вторинні ефекти від підвищення цін на пальне.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: