Екснардеп Онищенко хоче продовжити дію закордонного паспорту в посольстві в Угорщині

Читать на русском
Колишній член українського парламенту, якого обвинувачують в організації газових схем, залишив свій закордонний паспорт в Угорщині.
Олександр Онищенкофото: УП

Обвинувачений в організації «газових схем» із заволодіння коштами ПАТ «Укргазвидобування», колишній народний депутат Олександр Онищенко звернувся до консульського підрозділу посольства України в Угорщині з проханням продовжити дію його закордонного паспорту.

Про це йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду від 5 липня, повідомляє «Слово і діло».

Як вказувала прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Малик, екснардеп Онищенко звернувся до консульського підрозділу посольства України в Угорщині з метою продовження строку дії закордонного паспорту. Про це їм повідомили у листі від Міністерства закордонних справ України, датованому 13 червня. Наразі названий документ, оформлений на ім'я Онищенка, зберігається в консульському підрозділі посольства України в Угорщині. Цей паспорт ексдепутат використовує під час перетину кордонів держав, в яких він переховується з 2016 року від НАБУ і САП, а з 2019 року від ВАКС.

Тому прокурор САП просила надати тимчасовий доступ до цього паспорту з метою вилучення, оскільки в ньому зберігається інформація про країни його перебування та переховування від кримінальної відповідальності. Також за допомогою таких відомостей можливо встановити країни перебування та відвідування Онищенка для подальшого ініціювання питання про його видачу. Втім судді дозволили лише отримати дозвіл без вилучення документу.

«Клопотання прокурора про тимчасовий доступ до речей та документів – задовольнити частково. Надати тимчасовий доступ до паспорта громадянина України для виїзду за кордон (на ім'я Олександра Онищенка – ред.) виключно шляхом зняття копії інформації з відповідного документу», – йдеться в рішенні.

Як відомо, за версією обвинувачення, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині і відправили під варту. САП намагалася добитися екстрадиції Онищенка до України, однак німецька сторона відмовила.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: