Німеччина відмовила в екстрадиції екснардепа Онищенка

Читать на русском
Німецький суд відмовив українській стороні в екстрадиції колишнього члена парламенту, якого підозрюють в організації газових схем.
Олександр Онищенко

Вищий земельний суд Ольденбурга, Німеччина відмовив в екстрадиції до України колишнього народного депутата Олександра Онищенка, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачують в організації «газових схем».

Таке рішення було ухвалене 27 травня, пише видання Deutsche Welle.

Водночас, судді наразі не змогли встановити, чи це кримінальне провадження стосовно Онищенка здійснюється з політичних мотивів. Утім, як зазначається в поясненні до ухвали судового органа, «існує значна ймовірність» того, що в разі екстрадиції екснардепа «не буде дотримано мінімальних стандартів міжнародного права щодо умов утримання в тюрмах», у тому числі й Європейської конвенції з прав людини. А тому екстрадиція є недопустимою.

Також судді Вищого земельного суду Оденбурга скасували ордер про арешт Онищенка. Після рішення суду він може залишити в'язницю.

У коментарі журналісту «Слово і діло» у САП повідомили, що вказане рішення про відмову в екстрадиції може бути оскаржене в судовому порядку.

Як відомо, за версією слідства, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині і відправили під варту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: