ВАКС просить покарати адвоката екснардепа Онищенка, який покинув засідання

Читать на русском
Антикорупційний суд звернувся до дисциплінарного органу адвокатури з питанням ініціювання притягнення до відповідальності захисників.
Олександр Онищенко

Вищий антикорупційний суд просить притягнути до дисциплінарної відповідальності адвокатів колишнього народного депутата Олександра Онищенка, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у створенні злочинної організації та організації «газових схем».

Таке рішення 19 жовтня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Судді встановили, що у судове засідання 19 жовтня не з'явився один із захисників обвинуваченого Онищенка. 18 жовтня це же адвокат подав заяву про неможливість участі у судовому засіданні 19 жовтня у зв'язку із сімейними обставинами. У даній заяві, захисник зазначив, що із адвокатом Олегом Іщенком, який також здійснює захист екснардепа, узгоджено його участь у вище вказаному судовому засіданні.

Водночас, захисник Іщенко повідомив суду, що не зможе продовжувати свою участь у судовому засіданні через необхідність бути присутнім в іншому судовому засіданні, яке відбудеться цього ж дня у ВАКС. Адвокат просив дозволити йому покинути залу судових засідань для участі у вище зазначеній справі. Також пояснив, що напередодні повідомляв про дані обставини іншого захисника.

Разом із цим, Іщенко не зміг пояснити суду наявні розбіжності у викладених у заяві свого колеги щодо домовленостей та обставинах неможливості Іщенка взяти участь у судовому засіданні через зайнятість в іншому провадженні. Також адвокат попросив оголосити перерву до наступного засідання, але йому відмовили. Після цього Іщенко самовільно покинув судове засідання, проігнорувавши роз'яснення головуючої щодо неможливості залишення зали судового засідання до закінчення судового засідання.

Тому судді вирішили звернутися до органу адвокатури з проханням підняти питання відповідальності двох адвокатів Онищенка.

Як відомо, за версією обвинувачення, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині і відправили під варту. САП намагалася добитися екстрадиції Онищенка до України, однак німецька сторона відмовила.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: