Не використовують державну мову в соцмережах 25 українських чиновників – омбудсмен

Читать на русском
Ряд українських чиновників не використовують державну мову у соціальних мережах та на телебаченні. Це є порушення закону.

Ряд українських чиновників не використовують державну мову, коли інформують суспільство про щось у соціальних мережах та через телебачення. Це є порушення закону.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень під час брифінгу у п'ятницю, 15 липня.

Динаміка мовних настроїв: скільки відсотків населення спілкується українською у побутіЯкою мовою у побуті розмовляють в Україні та як змінювалась динаміка мовних настроїв, читайте у матеріалі «Слово і діло».

«Ми визначили, що 25 посадових осіб порушують мовний закон, коли повідомляють про інформацію в умовах воєнного стану через телебачення, соціальні мережі, телеграм-канали тощо. Але водночас є такі ознаки порушення застосування недержавної мови на суспільно-важливі теми», – повідомив Кремень.

Омбудсмен підкреслив, що згідно із законом України, медійні особи мають інформувати суспільство через офіційні засоби телекомунікації державною мовою.

«Хочу наголосити, що не заборонено використовувати під час зустрічей, спілкування з іноземними гостями недержавну мову. Але якщо вони ретранслюються через офіційні засоби телекомунікації, вони мають бути українською», – нагадав Кремень.

Нагадаємо, Верховна рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

З 16 липня набирає чинності частина друга та шоста статті 27 закону про мову. Згідно з новими нормами, українська мова має стати мовою вебресурсів та інтерфейсів користувача.

16 липня 2021 року також набули чинності нові норми мовного закону. Ще одні норми для друкованих ЗМІ набули чинності з 16 січня 2022 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: