Омбудсмен розповів, де найчастіше порушують мовний закон

Читать на русском
В Україні найбільше порушень закону про мову стосується органів державної влади, місцевого самоврядування та освіти.
Тарас Креміньфото Тарас Кремінь facebook

В Україні найбільше порушень закону про мову стосується органів державної влади, місцевого самоврядування та освіти. Найчастіше порушують у Києві і області.

Про це заявив Уповноважений з питань захисту державної мови Тарас Кремінь під час презентації-дискусії на тему: «Підсумки дворічного дії закону про мову: успіхи і невдачі», передає Укрінформ 24 квітня.

Обслуговування українською: набула чинності 30 стаття мовного законуУкраїнська стає мовою обслуговування споживачів. Вступає в силу стаття 30 закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

«Є порушення, і скажімо, станом на 16 квітня 2021 року за три місяці, як введена 30 стаття мовного закону, нами зафіксовано 1 129 порушень. В якійсь мірі у нас фігурує в першу чергу Київ і Київська область. А що стосується сфер, то це ті сфери, де цих порушень бути не може. Це органи державної влади та місцевого самоврядування і освіти», - сказав Кремінь.

Він також зазначив, що схід України є набагато більш україномовним, ніж, наприклад, південь. За словами омбудсмена, місцева влада на півдні досить повільно виконують мовний закон і не хочуть, наприклад, переводити школи на українську мову навчання.

Нагадаємо, раніше Кремінь запропонував позбавляти нардепів мандатів за порушення мовного закону під час виконання службових обов'язків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: