Мовне питання: кому вигідно роздмухати чутливі теми

Читать на русском
Олег Голубенкополітичний експерт

Під стінами Верховної ради проходить акція проти розгляду законопроекту авторства Максима Бужанського щодо відтермінування переходу на українську мову навчання шкіл з російською мовою навчання. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Голубенко пояснив, що обговорення чутливих питань перед виборами вигідне й опозиції, і владі, оскільки через це зросте явка на місцевих виборах.

«Ми бачимо, що щоразу перед будь-якими виборами намагаються спекулювати на найбільш болючих темах, і питання мови – це одне з тих питань, за рахунок якого намагаються розділяти суспільство і, отже, формувати свій електорат», – сказав Голубенко.

Експерт пояснив, що дискусія навколо мови вигідна не тільки владі, але й опозиції, оскільки чутливі для суспільства питання мобілізують виборців та підвищують явку на виборах.

Мова навчання в школах: чому про це згадали саме заразРозгляд законопроекту про мову навчання в школах пов'язаний із наближенням передвиборчої кампанії.

«Це направлено на мобілізацію електорату. Це не впливає на результати виборів. Такими речами не боряться за виборця. У такий спосіб намагаються мобілізувати нинішіній електорат для того, щоб вони приходили на вибори. Це робиться передусім для мобілізації. Коли немає підстав, які збуджують суспільство, заводять його, ми отримуємо низьку явку на виборах, особливо на місцевих виборах. Це боротьба саме за явку, бо це перший крок до успіху на виборах», – резюмував Олег Голубенко.

Нагадаємо, раніше пост мовного омбудсмена в Україні обіймала Тетяна Монахова. Вона була призначена на посаду в листопаді 2019 року.

Наприкінці квітня 2020-го пішла у відставку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: