Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою – Генштаб

Читать на русском
Військовий облік для жінок буде добровільним, заявили у Генштабі. Досвід воєнного часу показав, що в державі сьогодні немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Жінок в Україні братимуть на військовий облік військовозобов'язаних лише за їхньою згодою.

Про це заявили у Генеральному штабі ЗСУ.

Генштаб опрацював пропозиції щодо внесення змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних.

Наказ передбачає, що жінки братимуться на військовий облік із 1 жовтня 2022 року.

Наказ Міноборони: кому з українок потрібно буде стати на військовий облік та навіщоЖінки багатьох спеціальностей будуть зобов'язані стати на військовий облік. Як, коли і головне навіщо це треба буде робити, розібралося Слово і діло.

«Водночас, проведення загальної мобілізації під час війни з російською федерацією засвідчило, що на військову службу до Збройних сил України та інших військових формувань призвані близько 1% жінок від загальної кількості мобілізованих. Більшість жінок призначено на посади медичного персоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів. На даний час у Збройних силах залишається потреба у жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки та харчових технологій», – зазначили у Генштабі.

Таким чином, йдеться у повідомленні, досвід воєнного часу доводить, що у державі на сьогоднішній день немає гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

«Зважаючи на це, Головним управлінням персоналу Генерального штабу Збройних Сил України опрацьовано пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою. Також пропонується розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі», – заявили у Генштабі.

Зазначимо, особливий період (згідно з першою статтею закону «Про оборону України») – період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві оборони України заявили, що на сьогоднішній день у ЗСУ немає необхідності в примусовій мобілізації жінок.

«Слово і діло» разом із адвокатом розбиралося, які види повісток існують в Україні, а також хто і де може їх вручати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: