Які види повісток існують в Україні, хто та де може їх вручати

Читать на русском
Які існують види повісток, хто та де може їх вручати та яка інформація повинна зазначатися в документі, читайте у матеріалі.
Фото: УНІАН

Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого і продовжена принаймні до 23 серпня. Будь-який громадянин України, незалежно від того, до якої черги мобілізації він належить, може отримати повістку. Але важливо розуміти, яку саме, адже їх існує кілька видів, тому отримання повістки не тотожно призову на службу. «Слово і діло» разом з адвокатом розбиралося, які види повісток існують в Україні, хто та де може їх вручати та яке покарання передбачено за ігнорування.

Хто може вручати повістки?

Загальну мобілізацію проводять відповідно до Указу президента України «Про загальну мобілізацію», Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу.

У цих законодавчих актах зазначено, що повістки повинні вручати через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від форми підпорядкування і власності.

Окрім того, повістки можуть вручати посадовці Територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (військкоматів).

«Тобто, вручити повістку можуть як співробітники військкомату, так і представники органів місцевого самоврядування чи органів внутрішніх справ. І це потрібно мати на увазі всім чоловікам, оскільки ніхто інший не має права це робити, зокрема поліція чи представники тероборони. Якщо ви, наприклад, водій і переймаєтесь, чи може представник правоохоронних органів під час зупинки вашого авто вручити повістку, то наразі з впевненістю можна сказати, що поліцейські таких повноважень не мають», – пояснила адвокат Вікторія Тютюнникова у коментарі для «Слово і діло».

Де можна вручати повістки?

Юрист зауважила, що законодавчих вимог щодо конкретного місця вручення повісток немає. У вищезгаданих нормативно-правових актах України не заборонено вручати повістки у будь-якому людному місці після встановлення особи.

«Формат, при якому повістки приходять не тільки за місцем проживання і роботи, а й видаються на вулиці, на блокпостах, у метро чи чергах на заправку, не суперечить чинному законодавству», – додала Тютюнникова.

Які є види повісток?

Важливо розуміти, що вручення повістки не є підставою для негайного призову на військову службу, тобто для мобілізації.

За словами Вікторії Тютюнникової, наразі можуть вручати чотири види повісток:

  • повістка з’явитися в військкомат для уточнення облікових даних військовозобов'язаного;

Мета – оновити дані про призовників у військовому комісаріаті. До таких даних належать: особисті контакти, інформація про стан здоров'я призовника, склад сім'ї, місце роботи, навчання тощо.

  • повістка на проходження медичного огляду при військкоматі;

Мета – визначити стан здоров’я та придатність громадянина до служби. За результатами обстеження видається документ з висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби.

  • повістка-призов на строкову військову службу;

Саме такий вид повісток найбільше тривожить громадян. Адвокат пояснила, що прийнявши таку повістку і не з'явившись за нею, особа ухиляється від призову, тож ризикує бути притягнутою до кримінальної відповідальності, що передбачена ст. 335 Кримінального кодексу України (карається обмеженням волі на строк до трьох років).

  • повістка на прибуття на призовну дільницю. Її ще називають «мобілізаційним розпорядженням», «бойовою повісткою», «повісткою на відправку».

Тютюнникова пояснила, що такий вид повістки вручають військовозобов'язаним особам, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби, й зобов’язує громадянина з’явитися на призовний збірний пункт протягом 12-24 годин після оголошення мобілізації.

Які повістки зазвичай вручають «на вулиці»?

Адвокат зауважила, що повістки, які нині вручають на вулицях, зазвичай не бойові. Більшість з них означають виклик до військкомату для уточнення даних або на медкомісію (тобто, перший або другий вид).

«Справа в тому, що багато чоловіків роками не заходили у військкомат. За ті роки вони вже можуть мати трьох дітей, тобто мають підстави для відстрочки, або взагалі можуть бути непридатними до військової служби за станом здоров'я тощо. Тому представники військкоматів вдаються до таких дій, щоб з’ясувати, хто ще може воювати», – пояснила юрист.

Також вона наголосила, що тим, кому вручили повістку-призов на строкову військову службу чи прибуття на дільницю, варто пам'ятати, що для комплектування бойових військових частин обов’язковою вимогою є наявність досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю.

«Тобто, тільки військовозобов’язані, що мають досвід військової служби або залучались на навчальні збори раніше, можуть бути направлені відразу до військових частин. Своєю чергою, непідготовлених військовозобов’язаних, без досвіду проходження військової служби або підготовки на навчальних зборах, не направляють одразу на передову», – зазначила Тютюнникова.

За її словами, таких людей направляються для підготовки за необхідними спеціальностями і тільки після її завершення вони вибувають для комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії.

Що має бути вказано у повістці та що робити, якщо вона заповнена неправильно?

Насамперед, у повістці має обов’язково бути вказано кілька пунктів:

  • ПІБ отримувача, адреса проживання, реквізити розпорядження територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • адреса ТЦК, куди потрібно прибути;
  • вид повістки;
  • перелік документів, які потрібно із собою мати;
  • ПІБ, підпис, печатка керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

«Якщо повістка оформлена неналежним чином, не містить всіх необхідних реквізитів, видається неуповноваженою особою, то людина може відмовитися від повістки, краще це робити у присутності кількох свідків», – зауважила адвокат.

За її словами, у такому випадку складається акт про відмову від отримання повістки, який передається до ТЦК для встановлення всіх обставин та підстав відмови. Якщо не вдається скласти акт про відмову, наприклад, людина вже підписала повістку, а лише потім побачила порушення, вона має право оскаржити такий документ у суді.

«Варто зауважити, що наразі повістки на вулиці досить часто вручаються за такою процедурою: в уповноваженої особи вже є готовий підписаний бланк повістки, і після перевірки документів та встановлення особи громадянина, така уповноважена особа вписує ПІБ громадянина та видає повістку. Деякі юристи вважають, що такий спосіб вручення є незаконним, оскільки повістка має вручатись вже заповненою. Однак, на мою думку, зазначена процедура не є протиправною та не звільняє людину від обов'язку прийти до військкомату», – наголосила Вікторія Тютюнникова.

Справа в тому, що наразі в законодавстві України і не вказано, що повістка має бути заповнена саме у приміщенні військкомату.

Адвокат також зауважила, що, у будь-якому випадку, оскарження повістки не звільняє людину від обов'язку з'явитись до центру комплектування.

«Проігнорувавши цю вимогу закону особа заплатить штраф за адміністративне порушення. Подальше ухилення від мобілізації передбачає вже кримінальну відповідальність», – додала вона.

Нагадаємо, раніше Олексій Резніков повідомив, що діяльність сектору безпеки та оборони забезпечують близько мільйона людей у різних структурах. Зокрема, до Збройних сил України мобілізували 700 тисяч осіб.

Також у Міноборони уточнили, що наразі у ЗСУ немає потреби в примусовій мобілізації жінок.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: