Міноборони пропонує істотно скоротити список спеціальностей для військового обліку жінок

Читать на русском
На військовий облік можуть поставити власниць спеціальностей і професією у сфері медицини, електроніки, зв'язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту
Ілюстративне фото112 Україна

Міністерство оборони України розробило та направило на затвердження нову редакцію наказу про взяття жінок на військовий облік. Основне його нововведення - кардинальне скорочення списку професій, власниць яких можуть поставити на військовий облік.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Усі до зброї: що не так з наказом Міноборони про військовий облік жінокЛогіка Міноборони у потребі постановки жінок на військовий облік простежується, але не завадив би хоча б анонс.

Основне нововведення наказу - якщо раніше було 35 професійних напрямків, які об'єднували понад 200 спеціальностей, то зараз залишиться тільки 14 спеціальностей і шість професій, власниці яких можуть бути призвані на військову службу або поставлені на військовий облік.

«Логіка нового варіанту наступна: за допомогою військового обліку ми повинні не тільки забезпечувати поточні потреби війська, а й дбати про розвиток Збройних Сил. У наказі ми стверджуємо не всі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а тільки ті, що наші військові вважають актуальними в осяжній перспективі. Це дозволило значно скоротити перелік спеціальностей і професій, що вимагають військового обліку жінок на даному етапі. Відповідно, це дозволить спокійно, без ажіотажу організувати та забезпечити облік певних груп, проаналізувати результати й рухатися далі» — прокоментував зміни Міністр оборони України Олексій Резніков.

Наказ Міноборони: кому з українок потрібно буде стати на військовий облік та навіщоЖінки багатьох спеціальностей будуть зобов'язані стати на військовий облік. Як, коли і головне навіщо це треба буде робити, розібралося Слово і діло.

На військовий облік зможуть поставити власниць спеціальностей та професією у сфері медицини, електроніки, зв'язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту. Список не остаточний - наказ повинні узгодити в Міністерстві внутрішніх справ, Службі зовнішньої розвідки та Службі безпеки України.

Також в Міноборони зазначили, що за несвоєчасну постановку жінок на військовий облік штрафи виписуватися не будуть, оскільки до постановки на військовий облік вони не є військовозобов'язаними. А штрафи, згідно із законодавством, застосовуються тільки до військовозобов'язаних.

Нагадаємо, в Україні жінок зобов'язали стати на військовий облік. Спочатку вважалося, що зміни торкнуться співробітниць в 35 сферах діяльності.

Після цього українці написали петицію президенту України Володимиру Зеленському про скасування військового обліку для жінок. Вона менш ніж за п'ять діб набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Зеленський у відповідь на петицію закликав міністра оборони Рєзнікова попрацювати над тим, щоб скоротити перелік спеціальностей і професій, наявність яких зобов'язує жінок стати на військовий облік.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: