«Нюрнберг-2»: МЗС підтримало створення спеціального трибуналу щодо злочинів РФ в Україні

Читать на русском
Для розслідування воєнних злочинів Росії в Україні буде створено спеціальний трибунал – аналог Нюрнберзького після Другої світової війни.

Міністерство закордонних справ підтримало ініціативу щодо створення спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України.

Про це йдеться у заяві міністра Дмитра Кулеби.

«З огляду на безпрецедентний за більш ніж 80 років характер неспровокованої агресії та відсутність відповідних міжнародно-правових механізмів для притягнення Російської Федерації та її керівництва до відповідальності за такий тяжкий злочин проти людства, я підтримав ініціативу міжнародного наукового співтовариства щодо створення спеціального Трибуналу з розгляду справи. агресії проти України», – заявив Кулеба.

Представники РФ не з'явилися на засідання суду в ГаазіРосія не прийшла на перше слухання в суді ООН з приводу воєнних злочинів в Україні. Проте слухання відбудуться.

Участь у його створенні візьме коаліція держав, Україна тим часом займатиметься збиранням усіх доказів.

«Прецедент створення такого інструменту міжнародного правосуддя вже був у минулому столітті. У січні 1942 року в Лондоні представники дев'яти держав підписали декларацію, яка заклала основи Нюрнберзького трибуналу», – додав глава МЗС.

За словами Кулеби, робота над створенням Трибуналу доповнюватиме наявні справи за скоєні в ході агресії воєнні злочини та злочини проти людяності, що розслідуються у Міжнародному кримінальному суді, а також ініційовані Україною процеси у Міжнародному суді ООН та Європейському суді з прав людини.

Нагадаємо, 3 березня прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі заявив, що негайно розпочне розслідування можливих військових злочинів, скоєних в Україні під час російської агресії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: