Долар зрівнявся з євро: у НБУ розповіли про наслідки для України

Читать на русском
Вперше за два десятиліття євро ослаб і впав  до рівня долара. У Нацбанку назвали причини такої ситуації та наслідки.

Вперше за два десятиліття на світових ринках євро ослаб і впав до рівня долара. У Нацбанку назвали причини такої ситуації та пояснили, що це може означати для України.

Коментар надав заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук в інтерв'ю ВВС News Україна.

Україні щомісяця потрібно 9 млрд доларів для покриття дефіциту бюджету – УстенкоЗа словами радника президента Устенка, Україні найближчими місяцями потрібно буде не по 5, а по 9 мільярдів доларів щомісяця, щоб покрити дефіцит бюджету.

«На світових ринках євро дешевшає по відношенню до долара США і зараз він уже досяг паритету. Основна причина - негативні очікування щодо можливої ​​рецесії в єврозоні та енергетична криза. Незважаючи на значні обсяги імпорту газу, його запасів замало для економіки», - сказав Ніколайчук.

За його словами, до цього додаються стрімке підвищення ставок для стримування інфляції Федрезервом США, тоді як ЄЦБ лише сигналізував про підвищення ставок у липні.

Ніколайчук зазначив, що для України наслідком паритету євро та долара може стати збільшення обсягів імпорту із країн єврозони.

«Повернемось до ситуації в Україні. Основні причини, які зараз стримують експорт, - втрата виробничих потужностей та ускладнене транспортування. Враховуючи це, ослаблення євро щодо долара США не чинитиме значного впливу на динаміку експорту з України. Ціна експорту зараз відіграє другорядну роль. Натомість ослаблення євро здешевлює імпорт із країн Єврозони і може призвести до зростання його обсягів», - розповів представник НБУ.

Як відомо, 13 липня євро впав до паритету до долара вперше за 20 років.

Нагадаємо, у червні 2022 року споживча інфляція у річному вимірі прискорилася до 21,5%, це максимальний рівень за останні шість років.

У Кабміні розповіли, наскільки цього року впаде ВВП через війну.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: