В Україні посилили антитютюнові обмеження: що заборонено та які штрафи

Читать на русском

В Україні з 11 липня набувають чинності нові антитютюнові обмеження. Тепер електронні сигарети, IQOS та glo, кальяни, як і звичайні сигарети, заборонено вживати у громадських місцях. Де саме діє заборона та які передбачені штрафи за порушення – на інфографіці Центру громадського здоров'я та ГО «Життя».

Зміни містяться у законі «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну», який парламент ухвалив наприкінці грудня.

Головні нововведення закону такі:

  • заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх місцях;

  • запровадження медичних попереджень на пачках електронних сигарет та рідин до них, на цигарках медичне попередження збільшиться до 65% від розміру упаковки;

  • заборона продажу цигарок зі смаками та ароматами;

  • заборона реклами та стимулювання продажів тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них, пристроїв для нагрівання тютюну.

Тепер у громадських місцях заборонено вживання:

  • пристроїв для тютюнових виробів без їх згоряння;

  • трав'яних виробів для куріння;

  • тютюнових виробів;

  • кальянів;

  • електронних сигарет.

Місцями громадського користування є: заклади ресторанного господарства, медустанови, спортивні, фізкультурно-оздоровчі споруди, навчальні заклади та об'єкти культурного призначення, готелі та гуртожитки, приміщення підприємств, установ та організацій, офісні та державні споруди, зупинки громадського транспорту, вокзали, станції та приміщення аеропортів, дитячі майданчики, місця загального використання житлових будинків, ліфти, підземні переходи тощо.

За порушення заборони для громадянина передбачено штраф 51-170 грн, у разі повторного за рік порушення – 170-340 грн.

Для ресторанного бізнесу передбачено штраф у розмірі 3 тисячі гривень за перше порушення, 15 тисяч – повторне порушення протягом року.

Крім того, закон запроваджує заборону на продаж тютюнових виробів, предметів, пов'язаних з їх вживанням, трав'яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років.

Збільшуються штрафи за продаж неповнолітнім тютюнових виробів, електронних цигарок та рідин у розмірі 1020 грн, а у разі повторного порушення протягом року – 10,2 тисяч грн.

Нагадаємо, за даними дослідження, в середньому один українець, що палить, за рік витрачає на цигарки 823 долари при середній ціні пачки в 2,26 долара.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: