Байден хоче анулювати статус Афганістану, як основного союзника США поза НАТО

Читать на русском
Афганістан отримав цей статус у 2012 році. Після того, як в 2021 році до влади в результаті збройного протистояння повернулися таліби, постало питання про скасування цього статусу
Джозеф БайденReuters

Президент США Джозеф Байден заявив про бажання анулювати статус Афганістану, як основного союзника США поза НАТО, який був присвоєний країні ще до того, як в ній до влади повернулися таліби.

Про це сам Байден повідомив у письмі до спікера Палати Представників Конгресу Ненсі Пелосі.

Афганістан отримав цей статус у 2012 році, коли в ньому був демократичний уряд. Після того, як у 2021 році до влади в результаті збройного протистояння повернулися таліби, постало питання про скасування цього статусу. Статус союзника поза НАТО не дає гарантій взаємного захисту, натомість країна має право на наступне:

  • отримання пільгових кредитів;
  • зберігання на її території військових резервів, які належать США;
  • приватні компанії Афганістану можуть брати участь у торгах за американськими військовими контрактами, пов'язаними з ремонтом або техобслуговуванням техніки США за кордоном;
  • отримувати військову підготовку і допомогу, а також прискорено купувати військову техніку у НАТО, або орендувати її.

Зараз, крім Афганістану, такий статус мають Австралія, Єгипет, Ізраїль, Південна Корея, Японія, Йорданія, Аргентина, Бразилія, Нова Зеландія, Бахрейн, Філіппіни Таїланд, Кувейт, Тайвань, Марокко, Пакистан, Туніс і Катар. Ще у 2014 році Конгрес США пропонував надати цей статус Україні, Грузії та Молдові.

Нагадаємо, раніше Байден своїм указом заблокував активи Центрального банку Афганістану в сумі 7 мільярдів доларів, що зберігаються в американських банках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: