Як українці ставляться до територіальних поступок заради миру та перспективи витіснення росії – опитування WSJ

Читать на русском
89 відсотків українців вважають неприйнятними територіальні поступки росії заради мирної угоди. 66 відсотків вважають, що росію можна витіснити із захоплених цього року територій, 53 відсотки – з усіх окупованих регіонів.
usp-ltd.org

Переважна більшість українців — близько 89% – вважають неприйнятним досягнення мирної угоди з росією шляхом поступки територією, яку російські війська захопили внаслідок повномасштабного вторгнення.

Про це свідчить опитування The Wall Street Journal та соціологічної компанії NORC.

Також 81% опитаних вважають, що не можна вести переговори про мир із умовою залишити росії захоплені території, включаючи Крим та Донбас.

66% опитаних українців заявили, що Україна зможе витіснити росії з територій, які вона захопила цього року, лише 10% вважають таку перспективу малоймовірною.

Трохи більше половини опитаних, близько 53%, заявили, що українська армія може здобути ще більшу перемогу, витіснивши росію з територій, окупованих у попередні роки.

Більшість українців вважають, що для перемоги у війні потрібно щонайменше півроку – опитуванняБільшість українців не вірять у швидке завершення війни. У перемогу за кілька місяців вірять чверть опитаних, за кілька тижнів – близько шести відсотків.

Близько 20% українців вважають, що війна буде затяжним конфліктом, 6% – що війна закінчиться угодою, яка дозволить росії зберегти за собою окуповані частини Донбасу та півдня країни.

Щодо підтримки України західними партнерами, то високу оцінку від українців отримали Польща (89% задоволені), США та Велика Британія (73%-77%). Мало задоволені українці допомогою Франції та Німеччини.

Опитування також зафіксувало, які особисті втрати зазнали українці під час повномасштабної війни. Більше половини опитаних (55%) знають когось, хто загинув у бою, або втратили члена сім'ї. Ще третина опитаних знають людей, які змушені залишити свій будинок під час бойових дій.

Тільки третина громадян не зазнала жодних поневірянь, пов'язаних з війною, решта після 24 лютого втратила роботу чи дохід, або ж пережила розлуку з сім'єю, руйнування будинку чи майна, відсутність медичної допомоги.

За даними опитування, 78% українців схвалили реакцію президента Володимира Зеленського на російське вторгнення. Тільки 7% вважають, що він погано справляється у такій ситуації.

Більше українців (82%) з початку війни стали негативно ставитися до росіян.

Опитування проводилося 9-13 червня, було опитано трохи більше тисячі дорослих, які користуються українськими мобільними операторами, проживають у контрольованих Україною районах або виїхали за кордон.

Нагадаємо, опитування КМІС, проведене у травні, також показало, що 82% українців вважають неприпустимими жодні територіальні поступки для якнайшвидшого досягнення миру.

Втім, Володимир Зеленський запевнив, що Україна не збирається йти на будь-які територіальні поступки росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: