П'ять тисяч українців попалися на обман шахраїв про фейкові соцвиплати

Читать на русском
Під виглядом соцвиплат від ЄС шахраї пропонували українцям фішингові посилання. Люди проходили опитування та залишали реквізити своїх банківських карток.

Під виглядом соцвиплат від ЄС шахраї пропонували українцям фішингові заслання. Люди проходили опитування та залишали реквізити своїх банківських карток. Усього було викрадено з карток 100 млн гривень.

Про це повідомила кіберполіція України у середу, 29 червня.

Виплати переселенцям: оновлено список громад у восьми областяхВ Україні оновили перелік територій, внутрішні переселенці з яких можуть розраховувати на грошові виплати.

«Дев’ятеро осіб створили та адміністрували понад 400 фейкових вебресурсів для отримання банківських даних громадян. Через сайти українцям пропонували сформувати заявку на виплату грошової допомоги від країн Європейського Союзу. За фішинговими посиланнями потерпілі проходили опитування та зазначали реквізити банківських карток. Отримавши банківські дані, зловмисники здійснювали несанкціоноване втручання до онлайн-банкінгу та виводили гроші з рахунків громадян», - йдеться у повідомленні.

За даними Національного банку України, зловмисники ошукали понад 5 тисяч громадян. Загальна сума збитків становить понад 100 мільйонів гривень.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство), ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання у роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) ККУ.

Нагадаємо, в поліції повідомляли, в яких областях шахраї найчастіше крадуть гуманітарку.

У Мінцифрі розповіли про шахрайську схему під виглядом еПідтримки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: