ВАКС оштрафував першого секретаря посольства України в Польщі

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив заяву детектива НАБУ про накладення грошового стягнення на свідка у справі.

Вищий антикорупційний суд наклав грошове стягнення на першого секретаря посольства України в Республіці Польща, який не з'явився на допит в якості свідка до Національного антикорупційного бюро.

Таке рішення 22 червня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в ухвалі, НАБУ розслідує можливі зловживання під час будівництва приватною багатогалузевою виробничо-торговою компанією «Захід» семи багатоповерхових житлових будинків в Ужгороді для Державної прикордонної служби України. Договорів був підписаний у грудні 2016 року першим заступником регіонального управління - начальником штабу Західного регіонального управління Держприкордонслужби. Ймовірно ідеться про Руслана Краснопортка.

Наразі він був відправлений у довготривале відрядження в Польщі на посаді першого секретаря посольства України. НАБУ викликало його на допит на 15 червня 2022 року в якості свідка, оскільки він може мати інформацію про обставини справи. Втім свідок не з'явився, а про причини своєї неявки НАБУ не повідомив.

Детектив додатково зазначив, що після неприбуття на допит свідок йому зателефонував та під час телефонної розмови повідомив, що немає наміру заради допиту повертатися до України. Проте згодом 16 червня повернувся до України та 22 червня прибув на допит до детектива. Втім таке не знімає питання щодо накладення грошового стягнення за вже припущене порушення процесуального обов'язку.

Захисник свідка повідомив, що у зв'язку з запровадженим воєнним станом в Україні наявна небезпека на її території, у зв'язку з чим свідок не мав змоги приїхати за викликом до детектива, а відтак відсутні підстави для накладення грошового стягнення.

Вивчивши заяву, суддя оштрафував першого секретаря посольства України в Польщі на 1240 грн за неявку на допит. За його словами, сам по собі факт введення воєнного стану не свідчить про наявність поважних причин неприбуття свідка на виклик детектива НАБУ. З початку квітня 2022 року та на теперішній час у містах Києві, Львові та на території України між ними не ведуться активні бойові дії, які об'єктивно унеможливлювали б прибуття як свідка, що свідчить про невиконання ним процесуального обов'язку.

Нагадаємо, ВАКС знову продовжив розслідування справи про продаж пам'яток Одеси. Раніше НАБУ завершило розслідувати справу депутата Київради Владислава Трубіцина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: