Лідери G7 випустили заяву щодо України: основні моменти

Читать на русском
Велика сімка пообіцяла безстрокову підтримку Україні, посилення санкцій проти росії та розширення співробітництва з Україною.
g7germany.de

Лідери «Великої сімки», які у ці дні проводять саміт у Німеччині, опублікували заяву щодо України, в якій пообіцяли надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку «стільки, скільки потрібно».

Заява опублікована на сайті МЗС Німеччини.

Основні тези лідерів G7 щодо України:

  • «Велика сімка» «продовжить надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку та підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

  • Засудження агресивної та неспровокованої агресії росії за підтримки Білорусі, засудження невиправданого використання рф ядерної риторики.

  • Україна має ухвалити рішення про майбутнє мирне врегулювання конфлікту, вільно від зовнішнього тиску чи впливу. G7 продовжить координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці. А також продовжить координувати матеріальну, навчальну та матеріально-технічну, розвідувальну та економічну підтримку для ЗСУ.

  • «Велика сімка» готова разом із зацікавленими країнами, установами та Україною домовитися про стійкі зобов'язання у сфері безпеки, щоб допомогти Україні захистити себе.

  • G7 готова розширювати співпрацю з Україною в галузі розвідки та обміну інформацією, інформаційної безпеки та морської безпеки.

  • Заклик до «негайного повернення» громадян України, насильно вивезених до росії без їхньої згоди.

  • «Велика сімка» засуджує воєнні злочини росії, напади на мирних жителів та об'єкти цивільної інфраструктури, а також пов'язане із конфліктом сексуальне та гендерне насильство.

  • Росія несе «величезну відповідальність» за зростання загроз глобальній продовольчій безпеці. G7 закликає росію беззастережно припинити атаки на сільськогосподарську та транспортну інфраструктуру та забезпечити вільний прохід сільськогосподарських вантажів з українських портів у Чорному морі.

  • Лідери G7 узгодять і розширять санкції, спрямовані на подальше обмеження доступу росії до ключових промислових ресурсів, послуг і технологій, вироблених нашими економіками, особливо до тих, що підтримують російську військово-промислову базу та технологічний сектор.

  • G7 домагатиметься дозволу використовувати доходи, отримані від будь-яких нових мит на російські товари, на допомогу Україні.

  • G7 візьме на себе зобов'язання допомогти Україні покрити короткостроковий дефіцит бюджетного фінансування.

Нагадаємо, перед лідерами «Великої сімки» сьогодні виступав Володимир Зеленський. Президент попросив їх посилити санкції проти росії, надати Україні системи ППО, а також допомогти закінчити війну до кінця року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: