Україні та Молдові потрібно невідкладно надати статус кандидата у члени ЄС – резолюція Європарламенту

Читать на русском
Європарламент ухвалив резолюцію, в якій рекомендував надати статус кандидата в ЄС Україні та Молдові. Але в резолюції наголошується, що пришвидшеного шляху до членства немає.

Україні та Молдові необхідно невідкладно надати статус кандидата у члени Європейського союзу. Грузія також має стати кандидатом, але після завершення необхідних реформ.

Про це йдеться у резолюції, яку сьогодні ухвалив Європейський парламент. «За» проголосували 529 євродепутатів, «проти» – 45, утрималися – 14.

Усі країни ЄС підтримують надання статусу кандидата для України – СтефанішинаКраїни ЄС мають повну згоду на надання Україні статусу кандидата на вступ. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

«У контексті жорстокої агресивної війни росії проти України цей крок був би прирівняний до демонстрації лідерства, рішучості та далекоглядності, кажуть депутати Європарламенту. Вони наполягають на тому, що для членства в ЄС немає «прискореного шляху» і що вступ залишається ґрунтованим на заслугах та структурованим процесом, який вимагає виконання критеріїв членства в ЄС та залежить від ефективного проведення реформ», – йдеться на сайті ЄП.

У Європарламент запропонували владі України, Молдови та Грузії «недвозначно продемонструвати свою політичну рішучість реалізувати європейські амбіції свого народу», прискоривши реформи, щоб якнайшвидше ефективно виконати критерії членства в ЄС.

Депутати ЄП також зажадали активізувати процес розширення Євросоюзу та розблокувати його щодо Західних Балкан.

Нагадаємо, раніше колегія Європейської комісії рекомендувала надати статус кандидата у члени Євросоюзу Україні.

Сьогодні рішення про надання статусу кандидата має ухвалити Європейська рада.

Україна отримала від Єврокомісії сім умов, за невиконання яких держава може втратити статус кандидата до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: