У Єврокомісії рекомендували надати Україні статус кандидата в ЄС

Читать на русском
У Єврокомісії рекомендували надати Україні статусу кандидатів на членство в Європейському союзі.

Колегія Європейської комісії рекомендувала надати статус кандидата у члени Євросоюзу Україні.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

За словами фон дер Ляєн, Україна - це європейська держава, яка продемонструвала стійкість своїх інститутів, що гарантують демократію, верховенство права, а також права людини і повагу, захист нацменшин.

Франція, Німеччина, Італія та Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата в ЄС – МакронФранція, Німеччина, Італія та Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС. Завтра висновок дасть Єврокомісія.

«Європейська комісія встановила, що Україна загалом значно просунулась у досягненні стабільності інституцій, які гарантують демократію, верховенство закону, права людини, повагу та захист меншин; зберегла хороші макроекономічні показники, продемонструвавши стійкість макроекономічної та фінансової стабільності, що заслуговує на увагу, але при цьому потребує продовження амбітних структурних економічних реформ… Виходячи з цього, Комісія рекомендує дати Україні перспективу стати членом Європейського Союзу. Їй слід надати статус кандидата при тому розумінні, що робляться кроки у низці областей», – йдеться на сайті Єврокомісії.

Остаточне рішення буде ухвалено на саміті 23-24 червня. Аналогічна рекомендація була надана щодо Молдови, а Грузії надавати статус кандидата поки що не рекомендували.

Необхідні для початку переговорів щодо вступу до ЄС кроки:

  • прийняття та запровадження законодавства про процедуру відбору суддів КСУ;

  • завершення перевірки чесноти кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

  • посилення боротьби з корупцією;

  • забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF);

  • ухвалення комплексного стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектора;

  • має запрацювати «антиолігархічний» закон;

  • приведення законодавства про ЗМІ у відповідність до європейського аудіовізуального законодавства;

  • завершення реформи законодавчої бази для національних меншин, яка зараз готується згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії та розробити механізми її впровадження.

Нагадаємо, як раніше заявив президент Володимир Зеленський, надання Україні статусу кандидата до Європейського союзу посилить не лише Україну, а й усю Європу.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що якщо Україна не отримає статус кандидата на членство в ЄС, то Європа намагається нас обдурити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: