Токаєв розповів, чому наказав силовикам відкривати вогонь на ураження

Читать на русском
За його словами, ситуація була дуже складна і потрібно було дуже швидко приймати рішення. До того ж, правоохоронці були скуті законодавчими нормами
Фото з місця подійФото РІАН

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підтвердив, що особисто наказав силовикам стріляти по протестуючих на поразку, оскільки всі керівники силових відомств були налякані та відмовлялися брати на себе відповідальність.

Про це розповів сам президент Казахстану в інтерв'ю порталу 24.kz.

За його словами, ситуація була дуже складна і потрібно було дуже швидко приймати рішення. До того ж правоохоронці були скуті законодавчими нормами та не могли самостійно прийняти рішення на відкриття вогню.

Протести в Казахстані: чому їх некоректно порівнювати з Євромайданом та як далі можуть розвиватися подіїПолітолог розповів, чому некоректно порівнювати події у Казахстані з Євромайданом в Україні та як можуть розвиватися події далі.

«Керівники правоохоронних органів боялися брати на себе відповідальність. Повна безініціативність. Я їм сказав: якби маршал Рокоссовський або Жуков кожен день би запитували у Сталіна, вони б війну виграли чи ні? Це була справжня війна - потрібно було брати на себе відповідальність... Наші закони такі, що після Жанаозена були прийняті закони, які сковували правоохоронців, саме в таких ситуаціях. Тому я сказав, що ми повинні відкривати вогонь на поразку проти бандитів» - розповів він.

Нагадаємо, 2 січня в Казахстані почалися протести через різке подорожчання скрапленого газу. Вони поширилися по всій країні та переросли в погроми й бандитизм. Контроль над містом Алмати був загублений. Пізніше уряду вдалося придушити заворушення.

Генпрокуратура Казахстану підрахувала, що всього під час мітингів загинули 225 осіб - це за офіційними даними. Скільки загинуло за неофіційними - невідомо.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: