Протести в Казахстані: Токаєв не бачить потреби у міжнародному розслідуванні

Читать на русском
Токаєв зазначив, що спокійно ставиться до резолюції Європарламенту щодо подій у Казахстані і нагадав, що вона має рекомендаційний характер.
Офіційний сайт президента Казахстану/Reuters

Немає жодної потреби у проведенні міжнародного розслідування масових акцій протесту в Казахстані.

Про це заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв в інтерв'ю телеканалу Хабар24 у суботу, 29 січня.

«Щодо міжнародного розслідування подій у Казахстані, я не вважаю за необхідне проводити таке розслідування, впораємося самі. У нас є люди чесні та об'єктивні, які очолюватимуть громадські комісії», – сказав він.

Протести в Казахстані: чому їх некоректно порівнювати з Євромайданом та як далі можуть розвиватися подіїПолітолог розповів, чому некоректно порівнювати події у Казахстані з Євромайданом в Україні та як можуть розвиватися події далі.

Токаєв зазначив, що спокійно ставиться до резолюції Європарламенту щодо подій у Казахстані і нагадав, що вона має рекомендаційний характер.

«Вони вже вдруге ухвалюють резолюцію щодо Казахстану, причому абсолютно необ'єктивну, передчасну у цьому випадку. Моє ставлення до цієї резолюції є абсолютно спокійним. Я сам зацікавлений у тому, щоб ми отримали правду. Ця резолюція продиктована лобістами, вони працюють на замовлення наших людей, які свого часу залишили Казахстан, заробивши серйозні великі гроші в країні, і зараз витрачають на те, щоб організовувати ті чи інші демонстрації, стравлюють людей, діють за принципом «чим гірше, тим краще», – заявив казахський лідер.

Нагадаємо, 2 січня у Казахстані розпочалися протести через різке подорожчання зрідженого газу. Вони поширилися по всій країні та переросли у погроми та бандитизм. Контроль над містом Алмати було втрачено. Пізніше уряду вдалося придушити заворушення.

Генпрокуратура Казахстану підрахувала, що загалом під час мітингів загинули 225 осіб - це за офіційними даними. Скільки загинуло за неофіційними – невідомо.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: