У МВС оцінили, скільки років знадобиться Україні для повного розмінування

Читать на русском
В середньому щодня піротехнічні підрозділи ДСНС вилучають від 2000 до 5000 вибухонебезпечних предметів.
Ілюстративне фотоFacebook

Від початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну вже знешкоджено майже 114 000 вибухонебезпечних предметів. За найоптимістичнішими прогнозами, нашій країні необхідно 5-7 років для розмінування всієї території.

Про це повідомляє заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян.

Згідно з її словами, фахівці вже знешкодили майже 2000 авіаційних бомб, а рятувальники обстежили територію понад 22 000 гектарів. В середньому ж щодня піротехнічні підрозділи ДСНС вилучають від 2000 до 5000 вибухонебезпечних предметів.

«Якщо ми говоримо про Україну, то наразі ми оцінюємо, що забруднено територію близько 300 000 квадратних кілометрів. Це в десятки разів більша кількість ніж має міжнародний досвід. Виходячи з того, що один день активних бойових дій дорівнює до 30 днів розмінування, за найоптимістичнішими прогнозами нам необхідно 5-7 років до повного розмінування», зазначила Акопян.

При цьому, заступниця голови МВС розповіла про кроки, які робить уряд для пришвидшення процесу гуманітарного розмінування.

«Створено Міжнародний центр з гуманітарного розмінування. Власне метою заснування цього центру є зокрема й залучення міжнародної допомоги: фахової, технічної та фінансової. Уже майже 20 іноземних організацій відгукнулись і проходять сертифікацію для роботи в Україні», - розповіла Акопян.

Вона також зауважила, що декілька команд уже прибули в Україну й з наступного тижня вони почнуть роботу у різних регіонах країни.

Водночас, у ДСНС заявили, що на розмінування України після війни піде 10 років.

Нагадаємо, що напередодні на Київщині повністю розмінували ключові автодороги.

Окрім цього, в Ірпені у травні завершили поверхове обстеження саперами.

Раніше в ОВА повідомляли, що на повне розмінування Київщини потрібно понад рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: