На розмінування України після війни піде 10 років – ДСНС

Читать на русском
Небезпечні предмети виявлялися на територіях Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей
Ілюстративне фотоFacebook

Повне розмінування території України після закінчення війни може зайняти до десяти років. Хоча мінімальний термін - це п'ять років, але не варто було б на нього розраховувати.

Про це заявив начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Державної служби з надзвичайних ситуацій Олег Бондар, повідомляє Укрінформ.

За його словами, росіяни цілеспрямовано загиджують українську землю мінами: вони активно використовують системи дистанційного мінування, скрізь ставлять некеровані мінні загородження - в тому числі на території населених пунктів - а коли тікають, то залишають за собою велику кількість як кинутих або втрачених боєприпасів, так і спеціально встановлених вибухових пристроїв.

Небезпечні предмети виявлялися на територіях Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей. При цьому міни, касетні міни та інші СВУ складають всього 10% виявлених і знешкоджених вибухонебезпечних предметів. Решта - боєприпаси.

Нагадаємо, за оцінками ЗСУ, на розмінування територій України після перемоги над російсько-фашистськими загарбниками знадобиться не менше 250 млрд доларів.

Хорватія допоможе Україні розмінувати деокуповані території. Для цього країна надасть необхідне обладнання та техніку. Також в Україну прибудуть естонські фахівці з розмінування. Вони допомагатимуть працювати нашим вибухотехнікам у зонах, де немає активних бойових дій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: